Máris megette az infláció! Így ad ez a rezsim az időseknek – Lapzsemle

Heti lapzsemle az év nem létező hónapjára járó negyed nyugdíjról, és a bevezetésének különös, Orbán-rezsimhez méltó módszeréről.

A rezsim rövidesen folyósítja…

…a járvány tavaszi hulláma idején beígért 13. havi nyugdíj negyed részét az érintetteknek — adtuk hírül a Városi Kurírban. Hasznos összefoglalót is talál portálunkon arról, hogy a NER-propagandával ellentétben miről is van itt szó.

Valamit félreérthettek

„Félreérthette a kormány annak a tanulmánynak a megállapításait, amely még 2015-ben jelent meg a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról, s azt állította, 2026-ig vagy akár még tovább egyensúlyban lehetnek a nyugdíjalap bevételei és kiadásai. Túl azon, hogy már 2019-ben jelentős mínusz mutatkozott, amit a tizenharmadik havi nyugdíj visszavezetése csak növelni fog, a Ratkó-unokák nyugdíjba vonulásáig tartó időszak nem arra lenne való, hogy a kormány bármit megtehessen, amit a választási érdekei diktálnak, hanem arra, hogy felkészítse Magyarországot a 2030-as évektől demográfiai okokból egészen biztosan bekövetkező súlyos nehézségekre. Ehelyett azonban, úgy tűnik, az Orbán-kormány elszántan fokozza a jövőbeli bajokat” — írta a Jelen hetilap hasábjain  nemrég a 2020-ban indult lap főszerkesztője, Lakner Zoltán.

Akik 2020-ban nem segítettek az idős embereken…

„A miniszterelnök idén áprilisban állt elő a tervvel, hogy kormánya 2021-től, évente egyheti adagolásban visszaépíti a 13. havi juttatást. Ez azért is politikai mestervágás, mert az intézkedés első szakaszának előnyei már érzékelhetőek lesznek a választáson, viszont a kiteljesítés ígérete az Orbán-rezsim hatalmon maradásához lesz köthető a kampányban.”

Most van miből…

A cikkben olvashatjuk:

„A koronavírus-járvány nyomában járó gazdasági válság közepette a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetése tulajdonképpen értelmezhető olyan közvetlen készpénzjuttatásként, amit a kormány nem volt hajlandó megadni például az igazán rászoruló munkanélkülivé váló embereknek az álláskeresési járadék meghosszabbításával, vagy a legszegényebb családoknak a családi pótlék legalább átmeneti emelésével.”  — Gyorsan tegyük ehhez hozzá:  páratlan cinizmus volt a járvány idején azonnali segítséget idénylő időseket ezzel a kampányígérettel „kifizetni”…

Böjtön az idősek

„Simonovits András matematikus közgazdász szerint a plusz egyhavi juttatás nem teszi kockára a nyugdíjkassza egyensúlyát, mivel csak körülbelül 8 százalékkal növeli a nyugdíjkiadást, évente 2-2 százalékos porciókban. Erre meg is van a mozgástér, részben mert az elmúlt évtizedben – a koronavírus megjelenéséig – csökkent az államadósság a nemzeti össztermékhez (GDP) képest, részben pedig azért, mert a nyugdíjkiadások már nem kötik le a GDP 11, hanem csak a 8 százalékát.”

Ezt az adatot azonban úgy is értelmezhetjük, hogy felháborító: miközben a nyugdíjas korúak aránya folyamatosan nő a magyar lakosságon belül, a nyugdíjkiadások aránya radikálisan csökken. Sőt, ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy milyen elképesztő, szakadékszerű egyenlőtlenségek alakulnak ki a nyugdíjasok világán belül, még nagyobb a baj…

beoltottak

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük