Magyarország és Európa viszonyáról beszélt Hódmezővásárhelyen a Kossuth téren Márki-Zay Péter polgármester, az LMP-ből kilépett Hadházy Ákos, az MDF kormány volt külügyminisztere, Jeszenszky Géza, Róna Péter közgazdász és a Fidesz volt képviselője, Hegedűs István. A résztvevők mind egyértelműen az EU és az euroatlanti intergráció pártján álltak.


A teljes beszélgetés itt megtekinthető, itt csak a fontosabb gondolatokból idézünk néhányat.

Márki-Zay: Jöjjön az európai FBI!

A hódmezővásárhelyi polgármester egyértelműen európai ügyészséget, ahogy mondta, európai FBI-t szeretne, amitől „csak a bűnözőknek van félnivalójuk”. Szerinte Orbánnak igaza van abban, hogy a kereszténydemokrácia a jó irány – csak ez összeegyeztethetetlen a korrupcióval, a bosszúval, a megfélemlítéssel, Erdogan és Putyin szövetségével, mondta.

Az EU nem a probléma, hanem a megoldás, mondta. Magyarországon pedig nem a be- hanem a kivándorlás a probléma, de már nem sokáig: szerinte el fogunk jutni oda, hogy a munkaerőhiányt csak bevándorlással lehet megoldani.

Hadházy: Dezinformációs diktatúra

Az LMP-ből kilépett Hadházy Ákos szerint nem az EU a hibás, hogy nem jött el a vágyott jólét Magyarországon. A képviselő is beszállt abba a versenybe, ami a jelenlegi berendezkedésnek igyekszik nevet adni: szerinte dezinformációs diktatúra van Magyarországon, és az ellenzéknek ez ellen kellene küzdenie.

Szerinte a korrupció előbb-utóbb az uniós tagságunkat fogja veszélyeztetni – ha felfüggesztik a támogatásokat, a kormánynak többé nem lesz érdeke a tagság.

Jeszenszky: Nem kell félni Brüsszeltől

Jeszenszky Géza saját amerikai élményei alapján azért az Egyesült Államok-koncepció sem olyan ijesztő, de Európában ez egyébként sem valószínű, ahhoz túlságosan sokfélék az országok. „Nem kell félni Brüsszeltől, Brüsszel mi vagyunk” – mondta arra, hogy a tagállamoknak vétójoguk van a legfontosabb kérdésekben.

Róna Péter: Hová lett a 14 ezer milliárd?

„Mi az Európai Uniótól eddig 14.000 milliárd forintot kaptunk. Mit csináltunk vele?” vetette fel a közgazdász. „Hol a jele, hogy a távolság közöttünk és az EU között csökkent volna?”

Mára oda jutottunk, hogy egyedül Románia, Bulgária és Horvátország van mögöttünk az EU-ban. A magyar életszínvonal az EU átlag 63%-a, ennél lejjebb csak a bolgárok és a románok vannak. Szociális szolgáltatások terén is az ország az utolsók közé süllyedt.

Hamis a kormány érvelése, hogy a legutóbbi, 4,4%-os GDP növekedés felzárkózás volna az osztrák 2,8%-ös növekedés fényében, mert az osztrák GDP a magyar 2,5-szerese. Így valójában a távolság 8,1%-kal tovább nőtt!

Róna problémának nevezte, hogy az EU engedi, hogy ne zárkózzunk fel, hogy elpackázzuk a lehetőségeinket. Nem tették fel a kérdést, hogy a 14 ezer milliárdot mire költöttük el!

A magyar politika ezt nem képes mindmáig megválaszolni és e helyett Sorossal, civil szervezetekkel és sok minden más mellékes dologgal foglalkozunk.

Az ország 40%-a szegénységben él és csupán 10% az esély arra, hogy valaki ebből a szegénységből kimeneküljön.

Hegedűs István: az euroatlanti integráció fontos

Hegedűs – aki a kilencvenes években volt a Fidesz képviselője – azt mondta: bár a kormány szerint „ez már nem az az EU, amihez csatlakoztunk, és ma már talán be sem lépnénk”, az EU lényege nem változott, és az euroatlanti integráció ugyanolyan fontos.

És lesz ebből párt?

A 444 megkérdezte Márki-Zay Pétert a beszélgetés után, aki azt mondta, valamilyen szervezet, leginkább mozgalom szerinte még idén létre fog jönni.

(Forrás: 444, Facebook)

Kapcsolódó:

Márki-Zay közéleti beszélget – élőben!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét