Budapesti hétköznapokKiemelt hírek

Márki-Zay nagygyűlés élőben a Madách térről

Házhoz mennek a... - eldördült a startpisztoly: indul a népszámlálás!

Vasárnap 15 órára hirdetett “kormányváltó nagygyűlést” a budapesti Madách térre Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltje.

A rendezvények felszólal

többek között

  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is, aki pénteken jelentette be, hogy visszalép az előválasztás második fordulójában Márki-Zay javára. Beszédet mond továbbá
  • Szél Bernadett és
  • Hadházy Ákos független képviselő is, aki korábban úgy nyilatkozott, egyik miniszterelnök-jelölt mögé sem áll be, illetve
  • Király Júlia közgazdász, a Nemzeti Bank volt alelnöke.

A Madách téren 3 órára több százan gyűltek össze, egyelőre csak az előválasztáson való részvételre buzdítanak a színpadról.

Most, amikor Orbán Viktor szakadékba taszította a nemzetet, a kérdés nem az, hogy jobbra vagy balra; egy út van csak: felfelé.

Az első felszólaló Vajda Zoltán, aki az MMM képviselőjelöltje Budapest 16. választókerületében:

én vagyok a legádázabb ellenfele a helyi Fidesznek hosszú évek óta.

Vajda a második ciklusát tölti a XVI. kerületben, az előválasztásnak köszönhetően az összes ellenzéki párt támogatását élvezi. Azért vág neki a választásnak, mondja, mert az, ami van, többé így nem maradhat. Többek között az állami korrupció, az agymosó propaganda, a pökhendiség és az urizálás ellen fog küzdeni, ígéri.

Megbolondultál? Arra a jobboldalira?

Király Júlia közgazdász, egyetemi tanár, a Nemzeti Bank volt alelnöke azzal kezdi, még sosem lépett fel kampányrendezvényen, ős is meglepődött, hogy itt áll a színpadon, de azért jött el, mert az előválasztás alatt úgy érezte, mintha végre megint egy normális országban élnénk, ahol lehet vitatkozni értékeken, képviselőjelölteken.

“Amikor barátaim, ismerőseim, baloldali, liberális emberek megtudták, hogy az első fordulóban Márki-Zay Péterre szavaztam, döbbenten néztek rám: megbolondultál? Arra a vidéki jobboldalira?”

Aztán megnézte Márki-Zay nyilatkozatait, és meggyőzte a határozottsága, hitelessége. Láttam egy embert, aki pontosan tuja, ma milyen országba élünk, illetve élhetnénk.

Hadházy rossz híre

Az előválasztás egyik hőseként konferálták fel Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt, Zugló ellenzéki képviselőjelöltjét. Hadházy arról beszélt,
az előválasztás a legjobb dolog, ami az elmúlt évtizedben az ellenzéki oldalon történt. Igazi újítás, ami közelebb visz a célunkhoz, még ha most mintha túl sok indulat is venné körül a második fordulót. De hát ilyen a demokrácia.

“Az elmúlt hetekben három miniszterelnök-jelöltről is hallottam azt a butaságot, hogy ha nyer, ő lesz a következő Orbán Viktor. De ez kizárt: nem királyt választunk”

– fogalmazott a zuglói jelölt. Hadházy rossz hírt is közölt:

az ellenzék egyelőre nem áll nyerésre.

A propagandagépezetnek köszönhetően még mindig tömegek vannak megtévesztve, őket kell meggyőzni. Jó hír ellenben, hogy a zuglóiak az első fordulóban határozottan üzenték meg: elég volt a szavakból, a következmények nélküli országból, a korrupcióval kötött kompromisszumból.

A 2022-es választás szempontjából nem az a legfontosabb

– folytatta Hadházy –

hogy hogy hívják a miniszterelnök-jelöltet, hanem az, hogy lesz-e 20 ezer aktivistája az ellenzéknek.

Hadházy ismét kitérő választ adott arra, melyik miniszterelnök-jelöltet támogatna. A legfontosabb szerinte az, hogy a leendő összellenzéki listavezető képes legyen a bizonytalanok megszólítására. Arra szavazzanak, kérte, akiről feltételezhető, hogy további 3-400 ezer embert meg tudnak szólítani.

Szél Bernadett: Nincs lehetetlen, csak kifogások vannak

Szél Bernadett fantasztikus dolognak nevezte az előválasztást, Márki-Zayról pedig azt mondta, reményt adott azzal, hogy legyőzte a Fideszt, ráadásul civil mozgalommal, alulról szerveződve. A “Felfelé” szlogen is reményt adott, nincs lehetetlen, csak kifogások vannak, hogy miért nem akarjuk eléggé a változást.

Márki-Zay kikövetelte magának azt a helyet, ami az ő gondolatainak és személyének az előválasztáson jár.

Egy csomó ember reményt kapott arra – tette hozzá -, hogy tényleg lesz változás, és átformáljuk sokkal élhetőbbé, szerethetőbbé a politikát. Péter ezt az emberközeliséget képviseli szerinte.

Bárki is lesz a miniszterelnök-jelöltünk, a miénk lesz. – mondta Szél. Aki viszont nem megy el szavazni, az utána már nem tehet kifogásokat. Szónoklatát azzal zárta:

Több az, ami minket összeköt, mint ami elválaszt.

Pálinkás: adjuk vissza a nép hitét

A gyűlésen a továbbiakban felolvasták Pálinkás József korábbi MTA-elnök, az Új Világ Néppárt vezetője támogató levelét, aki ugyan nem szállt be közvetlenül a kampányba, pusztán általánosságban filozofált a hatalomról. Pálinkás “a hatalom igazi birtokosainak” nevezte a gyűlés résztvevőit, mert minden politikai felhatalmazás tőlük száramzik. Erre kell emlékeztetni szerinte a hatalom gyakorlóit. A felhatalmaozottaktól nem uralkodást, saját vagyonuk, hatalmuk gyarapítását, hanem a nép szolgálatát várjuk el – áll Pálinkás levelében, ami azzal zárult:

Adjuk vissza a nép hitét, hogy a tiétek a hatalom!

Botka nagy öröme

Botka László, Szeged polgármestere támogatói levelének felolvasásával folytatódott a gyűlés: “2016 óta mondom, hogy Orbán rendszerét csak teljes összefogással, közös jelöltekkel, programmal és miniszterelnök-jelölttel lehet legyőzni”. Sok év telt el azóta, de szerinte most ennek közelében vagyunk.

Botka szerint a pártok önmagukban nem képesek győzni, szükség van a hitüket vesztett civilekre is. Végül támogatásáról biztosította Márki-Zayt, akit

nagy örömmel támogat a rendszerváltozáshoz vezető úton.

Ennyiből egy jobb jövőért?

Gyurcsik Ádám, az MMM ifjúsági tagozatának vezetője a következő felszólaló, aki a húga példáján mutatta be, milyen problémákkal szembesülnek a fiatalok Magyarországon.

“Anna angol szakos tanárként tanul és egy kávézóban dolgozik. Tanárként kevesebbet fog keresni, mint most a kávézóban. És így várjuk el az oktatóktól, hogy egy jobb jövőért dolgozzanak”.

Karácsony: ez egy szelíd forradalom

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az utolsó előtti felszólaló. Karácsony szerint, ami ma történik Magyarországon, az történelem. Ez egy szelíd forradalom, hogy felszabadítsuk és újraegyesítsük Magyarországot. A szelíd forradalom legfontosabb szereplői az előválasztás résztvevői, aktivistái, szervezői.

A főpolgármester felidézte, azért vállalta a jelöltséget, mert ennek a megosztott, meglopott és meggyőtört országnak újraegyesítésre van szüksége, hogy végre mindannyiunk közöss otthona legyen.

Ehhez elsősorban a politikát kell megváltoztatnunk. Az előválasztás azért hoz gyökeres fordulatot a politikában szerinte, mert világossá teszi, hogy a politika az emberekről szól. Demokráciában nem a népen uralkodnak, hanem a nép uralkodik.

A visszalépéséről szólva pedig megismételte, hogy a döntése annyiban könnyű volt, mert pontosan tudja, hogy Márki-Zay tisztességes, becsületes, hazáját szerető európai demokrata, de nehéz is volt, mert sokan csalódtak, akik rá szavaztak az első fordulóban. Őket azzal igyekezett megvigasztalni, hogy ez a szövetség a biztosítéka, hogy egy nemzeti egységprogrammal megváltoztassuk Magyarországot:

Ezerszer jobb ma egy Márki-Zay Péter, mint holnap egy Orbán Viktor.

Márki-Zay: ez a hét az egyesítésről szól

Ennek a hétnek egy győztese van: Karácsony Gergely

– kezdte beszédét utolsó felszólalóként Márki-Zay Péter. – Bennünket az önzetlen hazaszeretet vezetett – fogadkozott Karácsony visszalépésről szólva a hódmezővásárhelyi polgármester. Karácsonyt szó szerint az egekbe magasztalta, mondván kilépett a pártok árnyékából, a politika régi rossz beidegződéseiből,

“fölemelte magát és a nemzetet”.

Az áldozata – mármint Karácsonyé – ugyanakkor csak akkor fog gyümölcsöt teremni,

“ha mi ketten együtt győzünk”.

Az MMM elnöke szerint ez a hét az egyesítésről szól, amit mi sem bizonyít jobban,mint hogy még Puzsér Róbert is elismeri Karácsony nagyságát. A továbbiakban kifejezte abbéli reményét, hogy az árkok betemetése határozza meg a magyar jövőt.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

About Author

Comments (1)

  1. Lemaradtam valamiről? Karácsony Okt. 23-án jelenti be, hogy lemond Márki javára? Hiszen már megtörtént! Előválasztáson való részvételre buzdítanak Okt. 23-án? Rég túl vagyunk rajta! Átaludtam valamit?

Szólj hozzá!