Márki-Zay, Pálinkás nélkül az ellenzék amputálná bázisát — Lapzsemle - Városi Kurír

Sorting by

×

Márki-Zay, Pálinkás nélkül az ellenzék amputálná bázisát — Lapzsemle

Heti lapzsemle az ellenzéki előválasztás jobboldali-konzervatív szereplőiről, illetve arról, ahogyan Kéri László látja a helyzetet.

Hirdetés

Tudják, hogy Orbánéktól szabadulni kell

Lapzsemle-sorozatom korábbi cikkében ezt írtam Márki-Zay Péter indulásáról a miniszterelnök-jelölti versenyben („Ő biztosan legyőzheti a Fideszt”) „A Klubrádió Megbeszéljük műsorában egymás után bemutatkozhattak a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért elinduló politikusok. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki Lázár János kiskirályságában aratott hihetetlen győzelmet, így fogalmazott:

„Az a feladatom, hogy egy más kultúrát mutassak be. Reménykedem abban, hogy az emberek nem pártokra, nem pártvonalak mentén fognak szavazni, hanem azt keresik majd, hogy ki az, aki ellen Orbán Viktor a legkevesebb embert tudja majd mozgósítani 2022-ben. Azért vagyok a versenyben, hogy egy ígéreteit betartó, következetes és hatékony politikusként ezt a helyzeti előnyömet felajánljam az országnak. Szerintem Orbán Viktor ellenében én lennék a legsikeresebb közös ellenzéki jelölt, valamennyi pártot és a civileket is szolgálva.” (Klubrádió, június 3.)

Márki-Zay Péter minden szempontból ideális személyiség mindazok meggyőzésére, akik mélységesen idegenkednek a 2010 előtti magyar közélet baloldali és liberális szereplőitől, de lelkük mélyén már régóta tudják, hogy Orbántól és társaitól szabadulni kellene. Ha működne a józan mérlegelés képessége a végre összefogó ellenzéki közvéleményben, Márki-Zay toronymagasan vezetné a felméréseket.”

Márki-Zay Péter: Rettegek Dobrev győzelmétől, Karácsonynak változtatnia kell a stratégiáján

A Jelen című lapban Tóth Ákos készített nagyinterjút az első jelölési fázison nagy sikerrel továbbjutó Márki-Zay Péterrel.

„Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke azért küzd, hogy bekerüljön a miniszterelnök-jelöltek versengésének második fordulójába, s továbbra is úgy érzi, ha nem ő lesz a kihívó, Orbán Viktor legyőzésére Karácsony Gergelynek van a legtöbb esélye. Ugyanakkor úgy látja, hogy a főpolgármester előválasztási esélyei időközben romlottak, de még így sem lehetetlen nyernie. Márki-Zay tragikusnak tartaná Dobrev Klára győzelmét, megvan a véleménye a DK-Jobbik együttműködésről, s arról is, ki lehet-e bekkelni négy évet kormányon elszámoltatás nélkül.”

Hiteles üzenetek a csalódott fideszeseknek

Kéri László politológus a Klubrádióban beszélgetett Szénási Sándorral a helyzetről. Kéri Márki-Zayról és Pálinkásról elmondta:

„Márki-Zay pozíciója különleges. Ő az egykori Fideszben bízó, de Orbánékban megrázó körülmények között csalódott jobboldali konzervatív táborból jött. Vele azok az erők, amelyek sok év alatt, ellenzékben már gyakorlatot szereztek az egymással való együttműködésben, nehezebben találják meg a hangot, Márki-Zay Péter mozgalmával nehezebben működnek együtt.

Mindezt érteni vélem, és nem is nagyon örülök annak, ha Márki-Zayt kiszorítják ebből a térből. A többieknek a gyönge pontja éppenséggel az a vidéki mentalitáshoz közelebb álló konzervatív gondolkodásmód, amit Márki-Zay meg tudna jeleníteni, és ezáltal az elbizanytalanodó fideszesek táborából is sokakat meg tud szólítani. Jobban örülnék, ha a többi ellenzéki erő keresné az együttműködés lehetőségeit, vagyis arra törekednének, hogy beemeljék Márki-Zayt a választások előtt alakuló, egyre szélesebb koalíciós együttműködésbe.

Az egész eddigi előválasztási folyamat gyenge pontjának tartom, hogy sem a civil csoportokat nem tudták úgy beemelni az együttműködésbe, ahogy azok igényt tartottak volna rá, sem a Márki-Zay féle Mindenki Magyarországa Mozgalmat. Meggyőződésem, hogy az ellenzéki pártok pusztán párt-alapú együttműködése nem lesz elég.

Márki-Zay szerepének fontosságával kapcsolatban nem feltétlenül a jobboldali ideológiát emelném ki, hanem azt a karaktert, ami a többieknél nem jelenik meg. Különleges az eredettörténete. az, hogy ő egy hagyományosan Fidesz-elkötelezett, bár abban helyi szinten csalódott lakosság körében, iszonyatos ellenszélben képes volt győzni, ennek a tantörténetnek a jelentősége túlnő az ő személyes politikai hitvilágán. Jóval több van abban. Ha az előválasztásokon továbbjutók valamiféle egyedüli győztesnek tekintenék magukat, és eltekintenének a Pálinkás József-féle, illetve Márki-Zay-féle csoportosulásoktól, azzal amputálnák a lehetséges választói bázisukat még a választás előtt.

Sokkal tapintatosabban kellene bánni ezekkel az útitársakkal, mint ahogy ez jelenleg folyik.”

És még valami

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az idézett rádiós betelefonáló műsorban többen is kifejtették véleményüket Márki-Zay Péter szerepléséről. Egy Budapest környéki úr például arról beszélt, hogy ő

támogatni akarta Márki-Zay jelölését, de az ellenzéket keményen támadó megnyilvánulásai, kibeszélései miatt elállt ettől.

Egy Márki-Zay csapatához csatlakozott aktivista hölgy arra hívta fel a figyelmet: Márki-Zaynak nem egyszerűen „sikerült összegyűjteni” a szükséges támogatást, hanem óriási teljesítményt nyújtottak.

A pártok intézményi háttere nélkül, kizárólag önkéntesek óriási erőbedobásával jutottak el odáig, hogy a harmadik legjobb számot produkálták. Az aktivisták között nagyon sok volt a fiatal.

A hölgy a szerinte az aláírásgyűjtő társai között uralkodó általános véleményt osztotta meg a hallgatókkal: ők csak Márki-Zay miniszterelnök-jelöltségét tartanák elfogadhatónak.

Ha ez nem sikerült, a riválisokat nem támogatják, inkább elhagyják ezt a reménytelennek tartott országot.

Kéri László fent idézett gondolatait ennek alapján érdemes kiegészíteni azzal, hogy Orbánék eltakarítása érdekében Márki-Zay Péter támogatói részéről is szükség lenne nagyobb tapintatra az ellenzék többi szereplője iránt.

 

Heti lapzsemle az ellenzéki előválasztás jobboldali-konzervatív szereplőiről, illetve arról, ahogyan Kéri László látja a helyzetet.
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.