Márki-Zay Péter és a Fidesz újabb frontokat nyit Vásárhelyen

A hódmezővásárhelyi polgármester gőzerővel vizsgáltatja a korábbi közbeszerzéseket, de közben némelyikre akkor is igent kell mondania, ha nem tetszik neki. Márki-Zay nincs könnyű helyzetben, mert hivatalba lépése után a szakemberek negyede otthagyta a hivatalt, az önkormányzatban többségben lévő Fidesz pedig gyakran igyekszik őt elgáncsolni.

Márki-Zay Péter a megválasztása után azonnal nekiállt a korábbi vásárhelyi pályáztatási gyakorlat megtörésének, átalakításának. Leigazolta Horváth Andrást, a „zöld mappás” egykori NAV-munkatársat, hogy – társadalmi munkában – világítsa át a rendszert. A polgármester hivatala szakmai segítségére ugyanis egyre kevésbé számíthat, megválasztása után villámgyorsan távozott a közbeszerzési és pénzügyi iroda szinte komplett gárdája, a jogi iroda vezetője is felmondott, a dolgozók majdnem harmada hagyta faképnél Márki-Zayt.

Az elsők között távozott az aljegyző, Végh Ibolya, akit azonnal kineveztek a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal vezetőjének, a lelépő hivatalnokok a Csongrád Megyei Kormányhivatal kötelekében „találtak” munkát, ott, ahol biztosként felügyeli az önkormányzatokat és a hatósági ügyeket Juhász Tünde, aki egykor szintén a hódmezővásárhelyi önkormányzatnál volt Lázár János tanácsadója, korábban pedig Lázár mentora, Rapcsák András polgármester mellett is dolgozott.

A fideszes képviselő-testület mindent elkövet, hogy lehetetlen helyzetbe hozza a polgármestert

Mint arról nap mint nap érkeznek hírek, Márki-Zay Péternek nem csak a közbeszerzések területén kell küzdenie fideszes elődei örökségével. A fideszes többségű képviselő-testület is mindent elkövet, hogy lehetetlen helyzetbe lavírozza a polgármestert. A múlt héten végül név szerinti szavazás mellett, költségvetési soronként döntöttek a fideszesek arról, hogy Márki-Zay intelmei ellenére elköltenek a billegő büdzséjű városban egymilliárd forintot az utakra és járdákra, az már kevésbé érdekelte őket, hogy így gyakorlatilag egy fillér nem marad a város működtetésére, például fűnyírásra vagy a szúnyogok irtására.

A fideszes képviselők közben tartják a fórumaikat, rendezvényeiket, amelyekre időnként a most már hamarosan csak választókerületére koncentráló exminisztert, Lázár Jánost is meghívják, illetve legutóbb Hegedűs Zoltán hódmezővásárhelyi fideszes frakcióvezető is jelen volt egy Kis-Homokon tartott programon, holott ez a térség városi képviselőként nem tartozik hozzá. Hegedűs a kormánypárti sajtóban is panaszkodik Márki-Zayra, legutóbb nem ellenőrzött állítással bírálta. Mintha nem is lenne vége az országgyűlési választási kampánynak, vagy inkább már el is kezdődött volna a jövő évi önkormányzati választásé. Nem véletlen, hogy Márki-Zaynak már támadt olyan benyomása, hogy meg akarják buktatni.

Miután a fideszes képviselők megszavazták a polgármesteri jogkörök megnyírbálását, most olyan programokat terjesztenek elő, amelyek a Márki-Zay Péter megválasztása előtt általuk elfogadott költségvetésben nem szerepeltek, arról nem beszélve, hogy így értelemszerűen forrásokat sem rendeltek azokhoz. Van viszont forrás, nevezetesen nagyjából 150 milliárd forint, amelyet Hódmezővásárhely a kormány Modern Városok Programjának keretében kaphat 2020-ig, és minden bizonnyal a helyi Fidesz és Márki-Zay polgármester harca nagy részben arról fog szólni a közeljövőben, mire és hogyan költsék el ezt a hatalmas összeget.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Márki-Zay élőben a korrupt kormány témakörről….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük