Márton Anna bronzérmes Düsseldorfban

Márton Anna bronzéremmel fejezte be hétfői szereplését a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.

A 24 éves magyar kardozó az öt tusra menő csoportasszókból hármat nyert meg, kettőt pedig elveszített, így a hiányos 64-es táblán már az első fordulóban vívnia kellett. A német Julika Funkét magabiztosan, kilenc tus különbséggel verte, majd a 32 között szoros mérkőzésen, két találattal győzött le egy másik németet, Anna Limbachhot. A nyolcaddöntős akadályt magabiztosan vette, hét találattal múlta felül a spanyol Lucia Martin-Portuguest, a negyeddöntőben pedig 15-12-re verte az olasz Irene Vecchit. A fináléért az egyéniben ötszörös Eb-győztes, háromszoros világbajnok ukrán Olga Harlannal csapott össze, és sokáig jól tartotta vele a lépést, végül 15-10-re kapott ki.

Az első tust a magyar kardozó adta, 1-1 után viszont végig Harlan vezetett, először egy, majd 3-3-tól felváltva egy, illetve két találattal. Amikor növelte előnyét, Márton a következő akcióval rendre visszazárkózott, sőt 9-10-nél az egyenlítés is összejöhetett volna, de egy olyan helyzetben, amelyben néhány pillanatra egyik fél sem tudta, esett-e tus, végül az ukrán reagált gyorsabban. A következő találatot is ő adta, 9-12-ről pedig már nem volt reális esély a fordításra.

Márton Anna ezt megelőzően 2016-ban, a lengyelországi Torúnban ezüstöt nyert Eb-n, egy évvel korábban, Moszkvában pedig harmadik volt világbajnokságon.

Elődöntős ellenfeléről – aki később hatodik egyéni Eb-aranyát is begyűjtötte – az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy őt még soha nem verte meg, egy kicsit a mumusa is, amin nagyon nehezen lép túl.

“Most folyamatosan hittem magamban, azzal nem volt baj. Amikor kezdtem belelendülni, akkor volt egy olyan tus, ami nagyon balszerencsésen alakult, 10-9-re vezetett, én meg pont kiegyenlíthettem volna. Nem sikerült azon továbblépnem, újra felálltam úgy, hogy nem voltam kész, és ott elment az asszó” – folytatta értékelését.

A bronzérem megszerzését ezzel együtt nagyon pozitívnak tartja, mert mint elárulta: Európa- és világbajnokságokon nagyon szokott izgulni, hogy kijöjjön az a forma, amit év közben hoz.

“Most úgy jöttem ide, hogy megpróbálok teljesen magamra figyelni, és nem törődni a verseny terheivel. Ez sikerült is, egész nap élveztem a vívást, ami szerintem a legfontosabb” – tette hozzá.

Hetedik lett a párbajtőröző Andrásfi Tibor

Két szoros, hosszabbításban megnyert mérkőzést követően a főtábla harmadik fordulójában könnyű dolga volt Mario Persu ellen, 3-2 után megtalálta azt az akciót, mellyel sorozatban adta találatait: türelmes előkészítés után gyors támadás, pontos szúrás. Nyolc-háromra elhúzott, és román ellenfelének már nem is hagyott esélyt a felzárkózásra.

Az éremért Andrea Santarellivel vívott a 19 éves magyar. Mint kiderült, ez volt az utolsó asszója, mert tapasztaltabb ellenfele, közbeszúrásokkal, gyors, finom akciókkal 4-4 után ellépett, miközben Andrásfi nem tudta, mivel lephetné meg az olaszt.

Mint utóbb elárulta, akárhogy próbált újítani, az olasznak mindig volt válasza.

A negyeddöntőbe jutással azonban így is nagyon szép eredményt ért el a mindig erős és kiegyensúlyozott férfi párbajtőr mezőnyben.

Santarelli végül második lett, az aranyérmet pedig az izraeli Shalom Yuval Freilich harcolta ki.

Vívó Európa-bajnokság

Női kard egyéni, Európa-bajnok:

Olha Harlan (Ukrajna)
2. Manon Brunet (Franciaország)
3. Márton Anna és Szofija Velikaja (Oroszország)
…10. Pusztai Liza
…29. Katona Renáta
…46. Mikulik Júlia

Férfi párbajtőr egyéni, Európa-bajnok:

Shalom Yuval Freilich (Izrael)
2. Andrea Santarelli (Olaszország)
…3. Enrico Garozzo (Olaszország) és Jiri Beran (Csehország)
…7. Andrásfi Tibor
…24. Siklósi Gergely
…57. Rédli András
…61. Koch Máté

Női tőr egyéni, Európa-bajnok:

Elisa Di Francisca (Olaszország)
2. Inna Gyeriglazova (Oroszország)
…3. Alice Volpi (Olaszország) és Ysaora Thibus (Franciaország)
…15. Mohamed Aida
…19. Kreiss Fanni és Kondricz Kata
…39. Lupkovics Dóra

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest