Marton Évának ítélték a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját

Marton Éva operaénekes a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját (Gold Medal in the Arts) veszi át ma az Egyesült Államok nagykövetének budapesti rezidenciáján.

Marton Éva rendkívüli hatással volt a világ zenei életére

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban működő Kennedy Központ 2005 óta ítéli oda a Gold Medal in the Arts elnevezésű kitüntetést olyan személyeknek, akik kiemelkedő pályafutásuk révén a világ legjelentősebbjei közé tartoznak és  inspirálóként hatnak a nemzetközi művészeti életben – közölte a Zeneakadémia kedden az MTI-vel.

A Kennedy Center a díjjal azt a rendkívüli hatást ismerte el, amelyet Marton Éva a világ zenei életére gyakorolt. A világ egyik legkiemelkedőbb drámai szopránjaként számon tartott Marton Éva többször is nagy sikert aratott a kulturális központ színpadán, amikor például Richard Strauss Elektra című operájának főszerepét vagy éppen a Turandotot énekelte, közreműködött továbbá a Magyarország tiszteletére rendezett Millenniumi Gálakoncerten is.

Marton Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a következő hónapokban több mesterkurzust tart Szegeden, Moszkvában, Barcelonában és Weimarban. Emellett idén a szentpétervári Elena Obrazcova Énekverseny zsűritagja is. Már folynak a 2020-as IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny előkészületei: az eddigi három énekverseny alapján, a rendezvény idén felvételt nyert a Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetségébe.

Kitüntetik Kurtág Györgyöt, Fischer Ádámot és Fischer Ivánt is

A Zeneakadémián tavaly indult a Marton Stúdió elnevezésű nemzetközi operakurzus, ahol a művész fiatal operaénekeseket és mesterdiplomával rendelkezőket avat be az énekművészet kulisszatitkaiba.

Az Egyesült Államok Kennedy Központjának Nemzetközi Bizottsága idén júniusban Budapesten és Bécsben tartja tizenhatodik alkalommal rendezett konferenciáját. A testületben az intézményt támogató befolyásos mecénások foglalnak helyet.

Hasonló kitüntetésben részesül idén Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Ádám és Fischer Iván karmesterek is.

(Forrás: MTI)

Egy hozzászólás itt: “Marton Évának ítélték a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját

  • 2019.06.18 - 17:58
    Közvetlen hivatkozás

    Szívből gratulálok a Művésznőnek ! Sajnos,élőben nem nem láttam egyetlen opera előadását sem,de volt szerencsém a komolyzenei tv csatornán nézni és hallgatni a Metropolitan előadásai közül részleteket .Nagy öröm számomra,hogy magyar művész ilyen magas kitüntetésben részesült !

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük