Marx és Orbán – Mit is írt, a hogy is hívják?

Konok Péter történész-közíró, ezúttal Marx-ügyben teszi helyre az Orbán által elszabadított lakájmédiát. Mi pedig nem igazán értjük, miért nem vették még tudomásul, minél ordasabb a hazugság, annál biztosabb a bukta.

Marx-kutatás Patyomkin falván

Minthogy Orbán Viktor szövegírója Juncker ürügyén elővette Marx nevét is, a lakájmédia lelkes Marx-kutatásba fogott.
Márpedig ha a lakájmédia keres, akkor talál – ezúttal Marx antiszemitizmusának bizonyítékait.

“Ennél is tovább megy Marx a Tőkében, ahol így gyalázkodik: ‘Minden árucikk csak pénzt hoz a körülmetélt zsidóknak.’ Ez szó szerint idézet…”

– írja az Origó, majd a Magyar Nemzet, és utána sorra az összes betűvetemülő a legutolsó nertrollig.

Mi az, hogy “szó szerint”?

Azzal most nem foglalkoznék külön, hogy az “idézett” mű címe nem “Tőke”, hanem “A tőke”, lényegtelen. De a “szó szerinti idézet”, az ugye, azt jelenti, amit. Szó szerint.
A tőkében természetesen nem szerepel ilyen mondat. (Talán a Tőkében? De olyat meg Marx nem írt.)
Szó szerint ugyanis a mondat így néz ki:

“A tőkés tudja, hogy valamennyi áru, bármilyen toprongyos külsejű, vagy bármennyire rossz is a szaga, hitében és valójában pénz, bensőleg körülmetélt zsidó, s emellett csodaszer, amellyel pénzből több pénzt lehet csinálni.”

Nos, ez persze egészen mást jelent. Talán nem túl egyszerű mondat, de Marx nem a NER firkászainak és befogadóinak írt, mint a Bayer Zsoci, aki mindig érthető, bár jobb lenne, ha nem lenne az.
De ha valaki netán nem értené, abban sem Marx a hibás, hanem Pál apostol, akit ez a furi Marx parafrazál. Pál ugyanis azt írja a rómaiakhoz intézett levelében (2. 28-29.):

“Mert nem az részesül dicséretben, aki külsőleg zsidó, aki testén külsőleg van körülmetélve, hanem az részesül dicséretben – mégpedig nem emberektől, hanem Istentől -, aki belsejében zsidó, aki nem betű szerint, hanem szívében a Lélek által van körülmetélve.”

Hát, igen. Persze lehet, hogy az Origó és a Magyar Nemzet szerint Pál is antiszemita volt. Végülis, miért ne? Ezek a keresztények mindig gyanúsak, ha nem vadásznak helikopterről rénszarvasra.

(Forrás)

Kapcsolódó

A kádárizmusban Marx, az orbánizmusban Russell Kirk jelenti az ellenállást

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük