Máté Gábor és Mácsai Pál – a metoo-botránytól Karácsonyig

Veiszer Alinda beszélgető estjének a Belvárosi Színházban ezúttal Máté Gábor és Mácsai Pál volt a vendége. A két ikonikus színházvezető nemcsak a szűken vett szakmáról beszélt.

Zaklatás itt is ott is

Úgy gondolom, hogy az ilyet nem szabad nagydobra verni, talán kisdobra sem.”
– jelentette ki Máté Gábor.

Ezt azzal indokolta, hogy amint náluk megtette valaki, és az egész színház került bajba.
Tavaly novemberben robbant a Katona József Színházban egy szexuális zaklatással kapcsolatos ügy, aminek következtében Gothár Péter november 20-án lépett a nyilvánosság elé, és elismerte bűnösségét. A színház azonnali hatállyal kirúgta a rendezőt, az SZFE etikai bizottságának javaslatára pedig megszüntették oktatói szerződését.

Az üggyel kapcsolatban a kormány utólag kreált indokot arra, hogy kulturális vonatkozású törvényeket írjon át, többek között azért, hogy az önkormányzati fenntartású színházak feletti kormányzati hatalmat erősítse. Ebben a kommunikációs kampányban a kormány nekiesett az SZFE vezetésének is, többek között azzal vádolva az oktatási intézményt, hogy elhallgatta az ügyet.

Szóba került az is, a két színművész sajnálja-e, hogy beültek a POSZT tanácsadó testületébe. Máté Gábor elmondta, megbánta-e, hogy meghívta Vidnyánszky Attilát a saját osztályába, Mácsai Pedig arról is beszélt hogy miért nem hívta rendezni a Nemzeti Színház főigazgatóját.

“Nagy lenne-e a pofánk?”

Mácsai Pál azt is elmondta azon gondolkozott, mi történt volna, ha nem Karácsony Gergely nyeri a tavalyi főpolgármester-választást.

„Nagy lenne-e a pofánk? Hát, ez az igazi kérdés”

Elmondása szerint mióta „védelem” alá kerültek, azaz fővárosi fenntartású intézménnyé váltak, az foglalkoztatja, ebből a pozícióból hogyan lehet beszélni a politikáról. Most szerinte kevesebb bátorság kell hozzá. De arra jutott, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyében akkor is felemelték volna a szavuk, ha nincsenek biztonságban.

A beszélgetést Veiszer Alinda a saját oldalán tette közzé kedden fizetős tartalomként, így az tudja megnézni, aki támogatja a projektet Patreonon. A műsorvezető ezzel a vágás és a felvétel költségeit kívánja fedezni.

(Olvassa el a teljes cikket a Magyar Hang-on!)

Máté Gábor

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük