Vladan Matics, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya állítása szerint már a meccs előtt aláírta volna, hogy csapata öt góllal legyőzze Tunézia csapatát a német-dán közös rendezésű világbajnokság középdöntőjének második fordulójában.

Balogh Zsolt és Bodó Richárd visszatérésével

a magyar válogatott a Székely – Hornyák, Balogh, Lékai, Bánhidi, Bodó, Bóka sorral kezdett támadásban, hátul pedig Schuch és Nagy váltotta Hornyákot és Baloghot. Gyorsan emberelőnybe kerültünk, de Tunézia kezdett jobban (1-3). Balogh két góljával egyenlítettünk, majd Bodó révén már nálunk volt az előny a 7. percben. Több hibával játszott a magyar együttes, mint ellenfele, így az afrikaiak visszavették a vezetést.

- Hirdetés -

Hullámzott a meccs, 4-0-s magyar roham következett, miután a védelem és Székely is jobban teljesített, így 9-7-es magyar vezetésnél Tunézia kért időt. Három gólra nőtt az előny, főként Balogh és Lékai remekelt, de Tunézia visszazárkózott, így Csoknyai István és Vladan Matics is időt kértek. Jót tett a csapatmegbeszélés, ismét három gól lett a magyar előny, amit szünetre kettőre mérsékeltek az afrikaiak.

Ilyés Ferenc (b), Sipos Adrián (j) és a tunéziai Moszba Szanai a Magyarország – Tunézia mérkőzésen. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gyors gólváltással kezdődött a második játékrész,

de a 36. percre négyre hízott a magyar előny, majd Tunézia kért időt 21-16-nál. Fáradni látszott az ellenfél, főként Balogh remekelt, de a védekezés és Székely is jól teljesített, tíz perccel a vége előtt 24-17 volt az állás. Székely közel negyven százalékos hatékonysággal védett, a végére támadásban kissé elfáradt a magyar válogatott, de győzelmét így sem fenyegette veszély. Végül öt gólos magyar siker született, ami azt jelenti, hogy Tunézia már biztosan a magyar válogatott mögött végez a középdöntőben, a mieink pedig a 10. helynél rosszabb pozícióban biztosan nem tudnak végezni a világbajnokságon. Legközelebb, szerdán Norvégia ellen játszik a magyar együttes.

Férfi kézilabda-világbajnokság, 2. középdöntő csoport, 2. forduló:

Magyarország-Tunézia 26-21 (16-14)
Herning, játékvezetők: Fonseca, Santos (portugálok)
Magyarország: Mikler, Székely (kapusok), Balogh 9 (2), Bánhidi 2, Bodó 4, Bóka 2, Hornyák, Ilyés, Juhász 1, Lékai 7, Ligetvári, Máthé, Nagy L. 1, Schuch, Sipos, Szita.
Tunézia: Missaoui, Bedoui (kapusok), Alouini 1, Bacha, Ben Abdallah, Boughhanmi 5 (1), Chouiref 3, Haj Youssef, Hosni 4, Jabbalah 1, Jallouz, Jaziri, Maaref, Majdoub, Sanai 5, Soussi 2.

Bánhidi Bence (b), Hornyák Péter (j) és a tunéziai Uszama Hoszni a Magyarország – Tunézia mérkőzésen. Fotó: MTI//Illyés Tibor

Továbbra is jó esély van helyosztót játszani

“Megilletődötten kezdtünk, ellenfelünk kapusa megfogott néhány ziccert, aztán átvettük a vezetést, és felszabadultan játszottunk. A második félidő közepén nagyon jók voltunk, majd a vége felé nem tudtunk azonnal megoldást találni Tunézia nyitott védekezésére, mert nem volt elég időnk az alapos felkészülésre, de a meccs előtt biztosan aláírtam volna az ötgólos különbséget” – nyilatkozta az MTI-nek a 26-21-re megnyerte mérkőzés után az edző.

Elárulta, az 52. percben, amikor hat góllal vezettek, némileg megnyugodott, mert akkor már biztosnak érezte a sikert.

Az eredmény azt jelenti, hogy a magyaroknak továbbra is jó esélyük van helyosztót játszani a torna ötödik vagy hetedik pozíciójáért.

A csoportkört Koppenhágában két győzelemmel,

két döntetlennel és egy vereséggel zárták, a középdöntőben szombaton 25-22-re kikaptak az olimpiai bajnok Dániától, szerdán 18 órától pedig az előző világbajnokságon ezüstérmes Norvégiával találkoznak.

A középdöntő-csoportok első és a második helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

“Ma este egy kicsit ünnepelni fogunk, kézilabda nélkül, a következő két napot pedig jól meg kell szerveznünk. Szerepel majd benne regeneráció, utána videózás, aztán nekimegyünk a norvégoknak. Sok múlik a svéd-norvég meccsen is, nem tudom, ki fog nyerni, de szurkolunk a svédeknek” – tette hozzá Matics.

Kollégája, Csoknyai István elmondta, az észak-afrikaiak azt nyújtották, amit vártak, de csapata a második félidőben jobban bírta a terhelést.

“Úgy érzem, uraltuk a meccset, nem forgott veszélyben a győzelem”

Nagy László. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nagy László elmondta,

a játékosok fáradtsága, sérülései és a torna ideje alatti utazásai miatt nem tudták tovább növelni a különbséget a hajrában, a legfontosabbnak pedig azt nevezte, hogy a második félidőben megszerzett előnyt sokáig meg tudták tartani.

“Jó volt a kapusteljesítményünk, nagyjából a védekezésünk is rendben volt, támadásban a helyzetinket hellyel-közzel értékesítettük. Mindenki hozzátett a sikerhez. Csapatként küzdöttünk, volt tartásunk” – nyilatkozta a jobbátlövő, aki egy gólt dobott.

Hozzátette, a magyarok két nagy visszatérője, Balogh Zsolt és Lékai Máté rengeteget segített, hiszen sok gólt szereztek, és támadásban mozgékonyabbá vált általuk a csapat, ezért fontos szerepük volt a győzelemben.

Balogh Zsolt bokasérülés miatt napokat, Lékai pedig gyermeke születése miatt csupán órákat töltött Magyarországon, de előbbi kilenc, utóbbi hét gólt dobott.

“Nem volt könnyű, de nagyon örülök neki, hogy így tudtam visszatérni. Nagyon jólesett, ahogyan tegnap a srácok fogadtak, az olyan erőt adott, hogy egyszerűen nem tehettem meg, hogy ma ne adjak bele mindent, és szerencsére jól sikerült a meccs” – magyarázta Balogh.

Elárulta, a mérkőzés előtt ő sem tudta,

hogyan reagál majd a terhelésre a bokája, mert nagy fájdalmai ugyan nem voltak, viszont nem mindegy, hogy az utcán sétál az ember, vagy egy világbajnoki mérkőzést játszik százszázalékos erőbedobással.

“Szeretném megköszönni a klubom és a válogatott orvosi stábjának is, mert mindent megtettek, hogy három nap alatt a lehető legtöbbet javuljon a sérülésem. A biztonság kedvéért kötéssel és fájdalomcsillapítóval játszottam, de a mérkőzés alatt egy pillanatig sem jutott eszembe a lábam.”

A MOL-Pick Szeged jobbátlövője hozzátette, nem szeretnének megelégedni a hetedik helyért sorral kerülő párharc lehetőségével, csoportjukat a norvégok szerdai legyőzésével a harmadik helyen szeretnék zárni, hogy a torna ötödik helyéért játszhassanak jövő szombaton.

Lékai Máté úgy vélekedett, az első félidőben a védekezésük nem volt megfelelő, de azután Székely Márton ziccereket védett, ezzel nagy támaszt adott társainak.

“Támadásban talán futhattunk volna többet, de minden csapat fáradt a világbajnokságon, mi is” – szögezte le.

Forrás: MKSZ/MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét