Matolcsy György agya megint ledobta a bicikliláncot

Úgy látszik Matolcsy György továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy ha a főnöke valami újabb őrültséggel jön elő, ő túl dobjon rajta. Mostanság a kipcsak származást igyekszik überelni, egy kis közös eurázsiai közös valutával, illetve azzal, hogy szakszerűnek álcázott ostobaságokkal igyekszik visszafelé is megkérdőjelezni az Euró létjogosultságát.

Matolcsy a Financial Timesban

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy véli, hiba volt az euró bevezetése, s eljött az ideje annak, hogy az EU megpróbáljon kimászni a közös valuta által létrehozott csapdából. Matolcsy a Financial Times című brit üzleti lapban írta meg véleményét, ezt szemlézte a hvg.
„Itt az ideje, hogy megkeressük a kijáratot az euró-csapdából. Veszélyes dogma azt állítani, hogy az euró volt a következő normális lépés Nyugat-Európa egyesítése felé. A közös európai valuta ugyanis egyáltalán nem normális, mivel a bevezetéshez szükséges alapfeltételek szinte egyike sem volt meg” – idézi a hvg Matolcsy György FT.com oldalon közzétett véleményét.

Minden feltétel hiányzott, és hiányzik

Matolcsy szerint a globális valuta létéhez szükséges feltételek a közös pénz bevezetése után két évtizeddel sem jöttek létre: nincs közös állam, az euróövezet nem terjed ki az EU GDP-jének legalább 10-15 százalékát létrehozó területre, s nincs közös pénzügyminisztérium, illetve pénzügyminiszter sem. A néhány napja közös, arany és elektromos áram alapú eurázsiai valutáról beszélő bankelnök szerint az euró bevezetése alapvetően egy franciák által állított csapda volt. „Amint Németország újra egyesült, Francois Mitterrand akkori francia államfő tartott a németek megerősödésétől, és azt hitte, ha rá tudja venni a németeket a német márka feladására, akkor Európa nem válik németté. Az akkori német kancellár, Helmut Kohl beadta a derekát, s úgy vélte, az euró bevezetése lesz a német egység ára. Mind a ketten tévedtek: most van egy európai Németországunk, és nem egy német Európánk, és az euró alkalmatlannak bizonyult arra, hogy megakadályozza az újabb erős Németország létrejöttét” – írta Matolcsy.

Euró nix, eurázsiai valuta ja

A bankelnök szerint a jelenleg eurót használó országok többsége jobb teljesítményt nyújtott a közös valuta bevezetése előtt, mint az utóbbi húsz évben, s ezért itt az ideje annak, hogy az EU felébredjen ártalmas álmából. Matolcsy azt is írta, hogy szerinte az euró bevezetésével az volt az egyik cél, hogy az EU versenyre keljen az USA-val, illetve az amerikai dollárral. „Az eurózóna tagja számára lehetővé kell tenni, hogy a következő évtizedekben kilépjenek az övezetből, azoknak pedig, akik maradni akarnak, lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy fenntarthatóbb globális valutát működtessenek. 2022-ben ünnepeljük meg azzal az eurót kilátásba helyező maastrichti szerződést azzal, hogy átírjuk a dokumentumot” – fejezte be írását Matolcsy.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük