Matolcsy, a forint "őre": a magyar nyelv „teremtő, kreatív és újrakezdő”, amely közvetíti az „ősi tudást” - Városi Kurír

Sorting by

×

Matolcsy, a forint “őre”: a magyar nyelv „teremtő, kreatív és újrakezdő”, amely közvetíti az „ősi tudást”

A magyar nyelvre kell építeni a jövőkép elérését Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint. „A magyar nyelv csúcstermék, minél többet tudunk belső szellemi kincseiről, annál jobban képesek leszünk azokból társadalmi és gazdasági eredményeket előállítani” – olvasható Matolcsy Györgynek a Növekedes portálon megjelent írásában.

Hirdetés

Benne vagyunk az első 10-ben! Melyikben is?

A mai gazdasági szerkezet nemzetközi összehasonlításban nézve szintén színes és sokrétű, ezért lehetünk összetettségben (komplexitás) a világ 10 vezető országa között.

Az írás szerint

„a magyar jövőkép nyugati irányból keletre fordul” és „minden keleti siker mélyén valójában az értékrendek, kultúrák, nyelvek ősi és bőséges forrása húzódik meg. A szellemi mintákból erednek a valóság jelenségei. Az jöhet létre a közösségi életben és a gazdaságban, amelynek mintái a nyelvben élnek.”

Matolcsy szerint a magyar nyelv

„teremtő, kreatív és újrakezdő”, egyben a „gazdagság, sokrétűség, bőség és sokszínűség nyelve”, amely közvetíti az „ősi tudást”.

“Az »egy« maga az »Ige«, ami az »égi«”

A jegybankelnök úgy véli: „nyelvünk őrzi az emberiség őstudását, ami a Világegyetem egységét jelentette. Az »egy« maga az »Ige«, ami az »égi«, és félreérthetetlenül azt jelzi, hogy a földi ember egy a Világegyetemmel, a Teremtővel és a természettel. Ez a tudás a múltból jön, de a jövő megnyerésének legfontosabb tudása. Ez a felismerés áll a mai zöld átmenet és az egyre erősödő fenntarthatósági gondolkodás mögött. A következő évtizedek új technológiái, gazdasági ágazatai, nemzeti sikerei mögött a társadalmi és természeti fenntarthatóság felé vezető megoldások állnak.

A magyar nyelv képességei a fenntartható fejlődés bőséges szellemi forrásai.”

A magyar igék….

Azt is írja Matolcsy, hogy a magyar nyelvben él a legtöbb mozgást jelentő ige, amit erősít a mellérendelő szerkezet,

„ami a függőség helyett a függetlenség és a szabadság forrása”.

Szerinte így érthető, gazdaságunkban

„miért uralkodó a kisvállalati, mikro-vállalkozói szerkezet”,

és ezért sem véletlen, hogy

„mindenben jók vagyunk/lehetünk, ami mozgás, a járműipartól a szolgáltatásokig, az agy kreatív elgondolásaitól az olimpiai sportágakig, a festészettől a filmig.”

A magyar az MNB elnöke szerint mindezek mellett a kettőség és az ellentétek, valamint a család, vezetők, idősek tiszteletének nyelve is. Mindez kihat a magyarok „lelki szerkezetére”, és végső soron gazdasági teljesítményére is.

Szemlézte

 

matolcsy

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.