Matolcsy, a zseniális unortodox! Felvettük 263 forintos euró árfolyamon, visszafizetjük 321 forintoson…..

Nagy biznisz volt. Még két díszdoktorit Matolcsy Györgynek, de azon nyomban! 260 milliárd forintos kifizetéssel indult az év a magyar államnak, vagyis Önnek, meg Önnek, meg pártállástól függetlenül mindannyiunknak.

Lejárt egy 1 milliárd eurós devizakötvény,

méghozzá az első olyan, amit már a 2010-es választások után az Orbán-kormány bocsátott ki, még 2011 májusában. A kötvényt akkor 6 százalékos hozammal adták el – írja az mfor.hu.

A kötvény kibocsátásakor a forintot az euróval szemben a mostaninál nagyjából 20 százalékkal jegyezték erősebben: 2011. május 11-én az MNB által jegyzett árfolyam 263,36 forint/euró volt, vagyis akkor 263,36 milliárd forintot ért a kötvény, aminek csak az előtörlesztés után fennmaradt részéért majdnem ugyanennyit fizettünk vissza. Az euró árfolyama a lejárat napján, január 11-én 321,4 forint volt.

A hülyének is megérte!

Hiába emelték fel szavukat akkortájt a hozzáértők, a nép, vagyis mi, akik a cehhet fizetjük, a fülünk botját sem mozdítottuk, hiszen a nagy többség azt sem tudta, miről van szó, a többi hívőnél pedig működött az Orbán-mantra, hogy mennyire jó, hogy az IMF nem nyerészkedik a Magyarokon tovább. Itt kell megjegyezni, hogy az említett kiebrudalt 1.09% – ami az az összeg emelkedésével és a futamidővel felmehetett  3,09-4,09 százalékra – kamatot számolt évente.

A másik, amiről előszeretettel elfelejtik értesíteni a boldog tudatlanságban élőket, hogy attól még, hogy az IMF-et és a mostani adósságot rendeztük, az állam továbbra is hitelekből él.

A kötvény kibocsátásakor a forintot az euróval szemben a mostaninál nagyjából 20 százalékkal jegyezték erősebben.

 

A kötvény egy részét már előtörlesztette a magyar állam, most 811 millió eurónyi fizetnivalója maradt, átváltva ez 260,6 milliárd forintnyi megfizetendő tartozást jelentett.

A visszafizetés az Mfor szerint zökkenőmentes lehetett,

hiszen a jegybank előzetes statisztikai mérlege szerint 1396,6 milliárd forintnyi betétje volt a kormányzatnak az MNB-nél vezetett Kincstári Egységes Számlán, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb év végi állományát jelenti.

A lap megjegyzi:

idén még két devizakötvény-lejárat lesz. Március végén egy 5 éves dollárkötvény, április végén pedig egy 3 éves jüankötvény fog lejárni.

Matolcsyt vegyenek! – mit reklámozhat az MNB 1.455 milliónkért?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük