Matolcsy ellenzékben? – Ha a hülyeség úrrá lesz…

Igenis vannak még csodák! Bizonyíték erre a Matolcsy jegybankelnök közírói munkásságában bekövetkezett 180 fokos fordulat. A Növekedés.hu oldalain nemrégiben közzétett írásaiban Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank hivatalban levő elnöke (korábban gazdasági miniszter, s ebbéli minőségében Orbán Viktor jobbkeze) jobbára zavaros álmait osztotta meg a nagyközönséggel, amikor Észtország és az Emirátusok kiválóságát elemezve követendő példákat állított a magyar gazdaságpolitika számára a következő évekre.

Ezeket az írásokat nem sokan vették komolyan,

az olvasónak az lehetett a benyomása, hogy a jegybank elnöke, ha már intézménye (és a hőn szeretett kormány) szabadon engedte az inflációt, és olcsó pénzzel látta el az arra érdemes kiválasztottakat, inkább csodavárással és példabeszédek írásával múlatja az időt, ha már hivatali funkciójában nem tehet semmi fontosat és hasznosat.

Hanem a jegybanktörvényben benne van (ha még benne van)

hogy az MNB-nek a forint értékének védelme mellett az is kötelessége, hogy elősegítse a kormány gazdaságpolitikájának megvalósulását. No hát, ami a Magyar Nemzet felzetű (fél)hivatalos és gyakorlatilag teljes egészében kormány- és Fidesz-párti orgánum oldalain olvasható, az maga a csoda, (egy sorozat első darabja!), vagy pedig Matolcsy György átszegődött az ellenzék soraiba. Ezt írta a jóember:

„Az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát. A döntést hibásnak tar-tom, mert feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése ezért elindítja a költségvetési egyensúly helyreállításáért vívott negyedik hadjáratát annak érdekében, hogy minél előbb 3 szá-zalék közelébe, tehát a 3-3,4 százalékos GDP-arányos sávba csökkentsük a jövő évi államháztartási hiány célszámát.“

Az én értelmezéseben ez azt jelenti:

„Feleim, ti hülyék vagytok!“

(Ismételten hangsúlyozom: ezt nem Matolcsy György írta, ez csupán az én véleményem (LP.), önkényes fordításom köznyelvre az olvasottak alapján. Ezt követően a szerző kissé fényezi magát – emlékeztetve a költségvetési egyensúly helyreállításáért vívott három sikeres hadjáratra, majd elég nyersen közli:

„A 2022-es költségvetés kiindulópontjai hibásak, ezért ezekre nem épülhetett jó büdzsé.“

A teremburáját! Ez bármely ellenzéki lelkületű közgazdász bírálatába beleillő mondat

Vajon Matolcsy átállt? Aligha! De szemlátomást komoly zavar van az erőben, Matolcsy gondolkodásában a kormány fiskális politikáját illetően mintha teret nyerne a józan ész és az ország felismert gazdasági érdeke. Most azt írja, hogy a már újraindult gazdaságot nem kell és nem is lehet újraindítani magas költségvetési deficittel, és ez a költségvetés nem az újraindítás hanem az infláció költségvetése. Az EU ugyan még jövőre is engedi a 3 százalékosnál magasabb hiányt, de nem kell mindig az EU-ra hallgatni! A túlzott hiányt a pénzpiacok nem tolerálják, ha

„a változatlan törlesztési moratórium, az elfogadott 2022-es költségvetés, a tartósan kiugró infláció és a legnagyobb negatív reálkamatok együttesen fenntarthatat-lan gazdaságpolitikát jelentenek, akkor erőteljes pénzügyi támadás érheti Magyarországot.“

A szerző kemény kritikával illeti a ’22-es költségvetés súlyponti elemét is:

„Hibás a hiány mögött álló állami beruházási politika! A jövő évi költségvetés 5,9 százalékos hiánya mögött az állami beruházások a GDP 7,1 százalékos mértékére tervezett költ-ségei állnak. Ha ezt megfeleznék, azonnal lehetővé válna már 2022-ben az egyensúlyi pályára való visszatérés. Az EU-ban az állami beruházások fedezetének átlagos aránya a GDP 3-3,5 százaléka közelében van és a pénzpiacok ezzel hasonlítják össze a ma-gyar adatot. A tervezett állami beruházások jelentős része ráadásul el sem indul 2021-ben, jó ré-szük még 2022-ben sem, ezért felesleges megterhelni velük a költségvetést.“

Matolcsy György megengedi magának azt a hallatlan szertelenséget,

hogy figyelmen kívül hagyja, sőt meg se‘ említse:

2022-ben választások lesznek, amelynek megnyerése a kormány és a Fidesz számára létkérdés, és ez elé helyezi az ország érdekét, és a maga részéről úgy dönt, hogy a Magyar Nemzeti Bank megkezdi a költségvetési egyensúly helyreállításáért vívott negyedik hadjáratát.

Szép lesz, ha a fiskális és a monetáris politika céljai és alkalmazott eszközei egymással éles ellentétben szolgálják majd a kormány (önmagában is kétséges) gazdaságpolitikájának végrehajtását. Erre mondom én – szigorúan magánvélemény!:

országunkban immáron nyíltan úrrá lesz a hülyeség!

Ceterum censeo: ha Orbán Viktor győz a választáson, kivezeti az országot az Európai Unióból.

Kapcsolódó

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük