Még a félázsiai színmagyar csecsemők ülepén virító piros pöttyök teóriája sem übereli a Magyar Nemzeti Bank elnökének mai szellemi teljesítményét. Belehúzott ám a kincstári optimizmusba! Elvégre dúl a kampány, ilyenkor illik legalább némi üveggyöngyöt szórni a választók elé…

[mnky_ads id=”10551″]

- Hirdetés -

A nagy fordulat

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a napi.hu tudósítása szerint Matolcsy azt fejtegette:

„Megindult a nagy fordulat, ami azzal jár, hogy bár rengeteg pénz lesz a piacokon, de az már nem lesz olcsó… Magyarország használja ki ezt a kegyelmi időszakot… építsen egy új stratégiát… ha ez megtörténik, akkor 2030-ra az EU átlagos fejlettségi szintjét, 2050-re pedig az osztrák szintet is elérheti Magyarország”.

Amióta csak kétágú vagyok – már a 67. évemet taposom –, az épp hatalmon lévő politikusoktól mindig azt hallottam: még X év és utolérjük Ausztriát! Ám a sors különös szeszélye folytán, Ausztria mindeddig még egyikük kedvéért sem volt hajlandó sem visszafejlődni, sem egy helyben toporogva, bevárni minket. Így azután csak a hátrány behozásához elméletileg szükséges évek, évtizedek száma (azaz az X) változott. Szóval az iméntinél hiteltelenebb kampány-kecsegtetést igazán nehéz lett volna kiötlenie a matolcsyzmus névadójának…

[mnky_ads id=”10552″]

Ha, ha, ha, ha

Ami pedig a jegybanki elnök „ha ez megtörténik” szófordulatát illeti, annak hallatán sokaknak déjavu-érzésük lehet. Érdemes is felidéznünk Joszip Visszarionovics Dzsugasvili (Sztálin) szavait:

„A kapitalizmus és a kommunizmus békés egymás mellett élése teljességgel lehetséges, ha az együttműködést mindkét fél kívánja, ha készek teljesíteni a magukra vállalt kötelezettségeket, és ha betartják az egyenlőség és a más államok ügyeibe való be nem avatkozás elvét”.

Ha, ha, ha, ha.

És ha meg nem, hát nem, nnna!

Az előbbi neve: álom.

Az utóbbit úgy hívják: valóság.

Tizenkét kampánygyöngyszem

Matolcsy magvas gondolatai után további kampány-gyöngyszemekkel is megörvendeztette hallgatóságát. Szám szerint épp egy tucatnyival. A portfolio.hu ismerteti is:

12 fordulatot sorolt fel, amit közösen hajtott végre a kormány, az MNB és a gazdaság és civil szféra szereplői: munkaerő-piaci fordulat; adórendszer-beli fordulat; motivációs fordulat (az egykulcsos adórendszernek köszönhetően); államháztartási fordulat; államadósság fordulat; EDP fordulat; monetáris politikai fordulat 2013 március 6-ától; hitelezési fordulat; háztartások devizahitel fordulata; MNB mérleg-fordulat (Matolcsy szerint ez egyedülálló a globális jegybanki világban); növekedési fordulat; felzárkózási fordulat. A gazdasági növekedés 2013 óta meghaladja az EU átlagát.”

Mármost az impozáns listából csupán az egyes fordulatok mértéke (az irányváltás foka) hiányzik. Anélkül ugyanis nem tudhatjuk, hogy mondjuk 90 fokkal változtatott-e a korábbi irányon Orbanisztán és most a gazdaság Nyugat helyett Észak, netán Dél felé tart, avagy 180 fokos fordulattal hátra arcot hajtott végre és akkor Kelet felé…

Elgondolkodtató a lehetőség: a 360 fokos fordulatok sem kizártak, és most megint pont arra nézünk, amerre azelőtt, ráadásul pont ott vagyunk, ahol korábban is voltunk.

Legalábbis Ausztria utolérését illetően…

Bár ez azért mégiscsak valószínűtlen. Hiszen Matolcsy 2016 februárjában még 25 évre tette az Ausztriához felzárkózás idejét, ami ugye 2041-ben lenne, most meg már 2050-et emleget…

[mnky_ads id=”10553″]

1 hozzászólás

  1. Ausztria növekedési rátája 2018-ban 2,4%.
    Magyarország növekedési rátája 2018-ban 4,8%.
    Csakhogy az osztrák 2,4% a többszörös vetítési alap miatt, abszolút € értékben NÉGYSZERESE a magyar 4,8%-nak!
    Ebből az következik, hogy a két ország közötti különbség, összértékben NEM CSÖKKEN, HANEM NŐ!
    Na íg érjük utol Ausztriát! Nem 30 év múlva: bármikor!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét