Matolcsy György: az együttműködés a növekedés titkos receptje

A jelenlegi globális viszonyok között a párbeszéd jelenti a megújulás és a fejlődés útját, a széles körű együttműködés a fenntartható gazdasági növekedés “titkos receptje”.

Erről beszélt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Budapest Eurázsia Fórum 2022 című rendezvényen hétfőn Budapesten

A konferenciát megnyitó beszédében megjegyezte: a fenntarthatóság érdekében fel kell gyorsítani a zöld átmenetet és a digitális átállást, továbbá “a tudás, a tehetség és a technológia fúziójára” kell fektetni a hangsúlyt.

Az MNB által negyedik alkalommal szervezett Budapest Eurasia konferencián Matolcsy György, a jegybank elnöke elmondta, a globális üzleti közösség és mindenki más számára kiemelt fontosságú a fenntartható növekedés, melyet együttműködéssel lehet előmozdítani.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke hozzátette, a gazdaságtörténelem során minták követik egymást.

Szabályokkal, kooperációval és fenntartható növekedési pályával elkerülhető, hogy megismétlődjön az 1970-es évek rendkívül kedvezőtlen gazdasági környezete.

Innováció és kultúra

Csák János, Magyarország kultúráért és innovációért felelős minisztere kifejtette, Európában egyedülállóan innovatív hazánk.

Rámutatott, a kormányok egyik legfontosabb feladata, hogy segítsenek az embereknek, hogy el tudják látni magukat.

Csák János
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter köszöntőt mond a Budapest Eurázsia Fórum 2022 konferencián a Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az innováció, a vállalkozói szemléletmód, és a szakmai tréningek egyaránt fontos elemei a hatékony munkaerőpiacnak.

Emellett kiemelten fontos, hogy a társadalom reprodukálja magát. Ezzel összhangban a születésszámot a magyar kormány számos családtámogató intézkedéssel segíti.

A termékenységi arányszám Magyarországon napjainkban 1,6

A magyar családpolitika emiatt bátorítja a nőket, hogy korábban vállaljanak gyereket. Az állam ezenfelül támogatja a munka-magánélet egyensúlyát a gyermekgondozási infrastruktúra fejlesztésével.

A gazdaságpolitika a kutatás-fejlesztésre is nagy hangsúlyt fektet – tette hozzá. A kutatók számát 2030-re 9000 felé kívánja növelni az állam szemben a 2020-ban regisztrált 6000 főről.

Ezenkívül az egyetemi rendszer kiadásait a GDP 2 százalékára tervezi növelni a kormány az elkövetkezendő években. A kulturális kiadások a GDP 1,3 százalékára emelkedhetnek.

Végezetül, országos szakmai képzési rendszer indult a vállalatok részvételével a munkaerő hatékonyságának növelése érdekében.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: novekedes.hu

Friss híreink

Kínyó Norbert

hegesztő