Sorting by

×

Matolcsy okos kertekről álmodik

Matolcsy György szerint Magyarország szintet léphetne a fenntartható felzárkózásban azzal, ha a legjobb egyetemek köré innovációs parkokat, okos kerteket építenének, amelyek bölcsői és keltetői lehetnének egy magyar innovációra és tulajdonra épülő vadonatúj gazdaságnak.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn a növekedés.hu oldalon megjelent írásában kifejtette, hogy Magyarország az elmúlt 30 évben külföldön fejlesztett és behozott innovációra építette a gazdasági fejlődését, ami általános gyakorlat, ám az igazi felzárkózást az hozhatja meg, ha a külföldi tulajdont, technológiát és menedzsmentet használó szektor mellé egy hazai tulajdonú, belföldi innovációra és tőkére épülő üzleti szféra épül.

“A növekedés eddigi szerkezetéből kitűnik, hogy lényegében nem használtunk egy sor olyan forrást, ahol éppen a hazai innovációra és tulajdonra épülő versenyképes gazdaság létrehozására lenne esély”

– fogalmazott Matolcsy György. E területek között említette a vizek hasznosítását az öntözéstől a gyógyvizekig, az éghajlati és talajadottságokat. A kivételesen jó éghajlati és talajadottságainkat sem használjuk élenjáró technológiák kifejlesztésére. Az EU mezőgazdasági támogatásai végképp bebetonozzák a gabona-kukorica túlsúlyát, a zöldség, a gyümölcs, a ritkaság értékű termények vagy az állattenyésztési különlegességek innovációi és meghatározó súlya helyett.

Bár a térség legjobb orvostudományi egyetemei és gyógyszer gyárai működnek itthon, de a kitűnő tudás-tőkéből nem bontakozott ki világszínvonalú egészségipar. Budapest nem lett egészség-város, miközben más fővárosok erre építettek.

Matolcsy

A sikeres országok titka a belső innováció

A vezető egyetemek körül felépített ipari, innovációs és technológiai parkok, amelyekben összekapcsolódik az ötlet, a technikai háttér és a pénzügyi forrás

– hangsúlyozta a jegybank elnöke. A nagy egyetemek körüli okos-kertek, innovációs parkok felépítéséhez nagyobb mozgásteret szükséges adni az egyetemeknek, ami megindult az alapítványi fenntartás szervezésével – véli Matolcsy György, aki szerint a kormánynak területet, infrastruktúrát, kockázati tőkét és hiteltámogatást kell biztosítania ehhez.

Elengedhetetlennek nevezte a külföldön dolgozó vezető magyar tudósokat hazahívó programot is. Az egyetemek és parkok köré üzleti tanácsadó testületeket érdemes szervezni, hogy a tudományt folyamatosan “fertőzze” az üzleti gondolkodás

– zárta írását Matolcsy György.

(MTI)

 

iskola

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.