Matolcsy nemzeti jegybankelnök kedden megjelent “tanulmányában” összegezte az elmúlt évek gazdasági sikereit – mert csak ezek voltak – és azt a következtetést vonta le, hogy 10 világelsőséget is szerzett Magyarország a 2010 és 2019 között végrehajtott, 10 sikeres fordulattal a “gazdaság és pénz területén”.

“El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk…”

Növekedés.hu portálon közzétett írását Matolcsy György egy ősi mexikói mondással kezdte:

- Hirdetés -

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk

Amennyiben a fenti ősi, mexikóinak mondott közmondás valóban megfogalmazódott az akkoriakban, azok azkétok, vagy inkák lehettek, akiknek ugye csak a hírük maradt fenn. De ne akadjunk fenn ilyen apróságokon!

A jegybankelnök 10 pontba szedte a világelsőséget biztosító gazdasági döntéseket

Miért is ne lehetne becsülnünk, amit már elértünk, mi magyarok? Az elmúlt közel 10 évben, 2010 és 2019 között a gazdaság és pénz területén 10 sikeres fordulattal világelsők lettünk. Nem csupán arról van szó tehát, hogy bekerültünk a nemzetközi rangsor első 10 helyezettje közé, hanem arról, hogy megszereztük az elsőséget.

A világgazdaság leggyorsabb költségvetési fordulatát hajtottuk végre 18 hónap alatt, 2010 közepétől 2011 végéig. Valójában 6 hónap alatt hoztuk össze még 2010-ben azt a 2011-es költségvetést, ami a GDP 3 százaléka alá vitte le a hiányt. Világelsők lettünk, világcsúccsal.

 • A költségvetés fordulatát a foglalkoztatás emelésével és a munkanélküliség csökkentésével együtt hajtottuk végre. Az Európai Unió egyik legrosszabb helyéről ugrottunk az egyik legjobbra.
 • Világelsők lettünk, újból világcsúccsal, mert a válságkezelők közül senkinek nem sikerült a költségvetés rendbetételét megúszni a foglalkoztatás csökkenése és a munkanélküliség emelkedése nélkül.
 • Világelsők lettünk az adórendszer átalakításában. Úgy vezettünk be két év alatt egy teljesen új és hatékony (egykulcsos, családi) adórendszert, csökkentettük a jövedelmeket terhelő adókat, emeltük a forgalmi és fogyasztási adókat, mindennek köszönhetően megőriztük a társadalom és politika nyugalmát.
 • Világelsők lettünk abban is, hogy az új adórendszerünk saját maga, mint egy ipari robot faragta és faragja le a hiányt és az államadósságot: ha nő a GDP és a fogyasztás, akkor „magától” és jelentősen nő a költségvetés bevétele is.
 • Első helyezést ér a jegybanki pénzpolitika teljes fordulata. A világ jegybankjai közül a leghosszabb (többlépcsős) alapkamat csökkentési ciklus a legnagyobb mértékű vágást eredményezte az alapkamaton.
 • A világelsőség körébe tartozik a befagyott hitelpiac „felmelegítése” és a hitelezési fordulat. 2009 után 2013-ig a kisvállalati hitelállomány évi 5-7 %-al csökkent, majd évi 5-12 %-al nőtt. Ez a hitelezési fordulat áll a 2013-as növekedési fordulat mögött.
 • Világelsők lettünk a családok svájci frank adósságának eltüntetésében. Egy villámgyors mozdulattal teljesen kivezettük 2014 őszén, még a 2015 elején, mielőtt berobbant volna a svájci frank felértékelődése. Ha ezt elmulasztjuk, 70 %-al nőtt volna a családi teher!
 • A jegybanki fordulatok mellett csökkent az MNB mérlege, a többieknél nőtt: ez is első helyezést ér.
 • Világelső a jegybanki programok célzottsága és kreativitása: mások is újítanak, de nem céloznak eléggé.
 • Az MNB 2019-re elérte inflációs célját, ami a többieknek nem sikerült: ez is elsőség, nem is vitás.
 • Miért is ne vezethetnénk be egy új nemzeti szokást.

Becsülhetnénk eredményeinket, mert

„ki más, ha nem mi és mikor, ha nem most” /JFK

Egyszóval, ha érzi, ha nem: világelsők vagyunk és pont! Ja, meg uff!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét