Sorting by

×

Botrány egy sumákban becsempészett mondat körül… – A MAZSIHISZ kikéri magának!

Tizenöt magyarországi egyház képviselője (akárkije) a minap közös nyilatkozatban, egyetértésüket kifejezendő, aláírásukkal látták el az alábbi mondatot: „…a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja.” Hétfőn a MAZSIHISZ közleményéből kiderült, nem pontosan így történt…..

“…bevett egyház…?”

Az úgyszólván magától értetődő, hogy a 27 magyarországi „bevett egyház” közül 15 egyház sietősen beállt az őket el- és kitartó, megregulázó, jutalmazó és büntető Fidesz-KDNP kampányába, hirtelen támadt rapiditással leszögezve, hogy a házasság szentsége férfi és nő között valósul meg – kommentálta a hírt két bejegyzésében is Gábor György vallásfilozófus közösségi oldalán.

Megszólalt az egyik aláíró, a MAZSIHISZ….

Több helyen találkoztam jogos vagy jogtalan kritikákkal, hogy a Mazsihisz miképpen adhatja nevét bizonyos kijelentésekhez, aminek korábban az ellenkezőjét nyilatkozta.

Szeretném leszögezni, hogy a szövegverzió, amit a Mazsihisz vezető rabbijai elfogadtak,

nem egyezik a megjelent szöveggel.

Abban az emberi méltóság, a család és a házasság – nem egymásnak részhalmazai, hanem egymás mellé rendelt értékek. Éppen ezért a Mazsihisz mai közgyűlésén is téma volt az a bizonyos, utólag “becsempészett” mondat. Idézet a Mazsihisz honlapjáról:

A mai MAZSIHISZ közgyűlésről közlemény:

“Szerző: Kácsor Zsolt

Vállalhatatlan mondat

A közgyűlés végén dr. Frölich Róbert országos főrabbi kifogásolta, hogy a több egyház által a házasság szentségéről és a férfi-nő kapcsolatról közelmúltban aláírt, és a Mazsihisz által is jegyzett közleménybe belekerült egy olyan vállalhatatlan mondat, amely a neki és a Radnóti Zoltán főrabbinak előzetesen véleményezésre megküldött tervezetben nem szerepelt. Az országos főrabbi által kifogásolt mondat ez volt: „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”.

Ez a mondat az országos főrabbi szerint sértő, kirekesztő azokra nézve, akik nem élnek házasságban, ez az állítás továbbá ellentétes a zsidóság értékrendjével, hagyományaival, tanításával.

Válaszában Heisler András azt mondta:

ezt a kritikát, mivel ő írta alá a nyilatkozatot, vállalja és elismeri, a saját hibájának tudja be, hogy e mondat fölött a sok egyeztetés és módosítás után már elsiklott a figyelme.

Hozzátette:

egyetért az országos főrabbi kritikájával, de megjegyezte, hogy a közlemény végső formáját nem a Mazsihisz, hanem a katolikus egyház adta ki.

Az elnök hangsúlyozta:

a Mazsihisz korábban éppen azzal a céllal adott ki közleményt, hogy minden megkülönböztetett, démonizált közösséggel szolidaritást vállaljon a humánum és az emberség jegyében.

Mint felidézte:

„a Mazsihisz vallja, hogy emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni és különösen kriminalizálni csupán orientációja, identitása, boldogságkeresése okán, és hiszi, hogy az ilyen minősítések rombolják a társadalmi kohéziót, a közös térhez való tartozás érzését”.”

Elhatárolódtak még….

“Kötelességünknek érezzük felszólalni a MAZSIHISZ és az EMIH által is aláírt nyilatkozattal szemben, s hangsúlyozni, hogy álláspontjuk nem képviseli kizárólagosan a magyar zsidó közösséghez tartozó emberek és civil szervezetek véleményét. Szükségesnek tartjuk kifejezni szolidaritásunkat azokkal az LMBTQ-személyekkel és szivárványcsaládokkal, akiket ez a kirekesztő nyilatkozat megkülönböztet és diszkriminál”

– fogalmaz a Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány nyilatkozata.

Most már csak azt lenne jó tudni, hogy ki és milyen okból hamisította meg az előre egyeztetett szöveget!

Kapcsolódó

 

Botrány egy sumákban becsempészett mondat körül - A MAZSIHISZ kikéri magának!

átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Botrány egy sumákban becsempészett mondat körül… – A MAZSIHISZ kikéri magának!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.