Connect with us

Bulvár

Nyakunkon a tartalmas levesek időszaka, íme egy klasszikus: a Jókai bableves

Megosztás

A nyár és az ősz ízei után hamarosan megérkeznek a tél ételei, ezek közül mutatunk most egy nagyon finom, hagyományos receptet: a Jókai babalevesét.

jókai bableves,
2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse
Megosztás

Előkészítés

A Jókai-bableveshez a babot már előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni, és a csülköt is megfőzhetjük előtte egy nappal 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, ne öntsétek ki!) A csülökről a húst érdemes még melegen lefejteni a csontról, mert így szebb darabokat kapunk.

Így készül

Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és felöntjük kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk.

Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök levéből kb. 2 litert. Sózzuk, borsozzuk és babérlevelet is beledobjuk.

Ha a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és a zellerzöldet meg a petrezselyemzöldet is.

Ha teljesen megpuhult a bab, a kolbászt felkarikázzuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk és hozzáadjuk a leveshez.

A tejfölt, a liszttel és 100 ml vízzel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beletesszük.

Elkészítjük a csipetkét

Összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle,

és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.

Jó étvágyat!

Ez is finom leves:

Friss!

Szerző

2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse