Meddig tarthat még a vészhelyzet?

Az előzetes tervek szerint szeptember 15-én Esztergomban tartják a Fidesz kihelyezett frakcióülését – kormánypárti képviselők az atv.hu-nak azt mondták, hogy a parlament szeptember 20-án ülhet újra össze és akkor téma lehet a vészhelyzet is.

Kötcse ősszel

Az őszi politikai jobboldali évadnyitó -zárt körben- a Dobozy kúrián lesz szeptember 4-én, Orbán Viktor miniszterelnök ott mondja el stratégiai ívű politikai helyzetértékelő beszédét, immár nyilván a ‘22-es választások előtti kampány jegyében. A 20. kötcsei piknik mottójaként ezúttal a Rákóczi-szabadságharc jelmondata, a “Cum Deo pro Patria et Libertate” (“Istennel a hazáért és a szabadságért”) szerepel a már postázott meghívókon.

Fideszes képviselők tájékoztatása szerint az őszi kihelyezett frakcióülés szeptember 15-én kezdődik Esztergomban. A hagyományoknak megfelelően itt is a miniszterelnök ad politikai helyzetértékelést, általában szerdán a vacsorát követően a Fidesz és a KDNP-s képviselők előtt – szigorúan zárt körben.

A mostani ősz kifejezetten “forrónak ígérkezik”

Nem csak a pedofilellenes/gyermekvédelmi törvény keltette politikai hullámok, vagy az atlétikai vb-Fudan-főváros-kormány konfliktus forrósítja a légkört. Az afganisztáni amerikai kivonulás utáni migrációs stratégia Brüsszelben fő helyen van az asztalon (az uniós belügyminiszterek kedden tanácskoztak), de a 2500 milliárdos uniós helyreállítási magyar terv jóváhagyása is függőben, emellett a 7-es cikkelyes jogállamisági eljárás is napirenden van és a jogállamisági mechanizmus EP általi “kikényszerítése” a Bizottság részéről is olyan feszült helyzetet teremtett, ami várhatóan nem fog csillapodni.

A televíziócsatorna forrásai szerint a parlament minden bizonnyal szeptember 20-án ül össze, s kezdődik meg az őszi ülésszak.

Meddig tart a veszélyhelyzet ?

Ennek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kapcsán is van jelentősége. Az Országgyűlés ugyanis május 18-án 128 igen szavazattal, 58 ellenében, tartózkodás nélkül megszavazta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény módosítását – ennek értelmében a veszélyhelyzet a parlament őszi, első ülésnapját követő 15. napig tart.

Amennyiben tehát szeptember 20-án ül össze először a parlament, akkor a veszélyhelyzet, a kormány rendkívüli felhatalmazása október 4-én ér véget. Kérdés, hogy azt a járvány negyedik hulláma miatt meghosszabbítják-e újra.

Nem kell túlzott jóstehetség azonban annak előrevetítésére, hogy a kormánykoalíció “bátor  emberei” mindent elkövetnek majd, és alighanem sikerrel, hogy minél többen szavazzák meg a kormány dolgát nagyban megkönnyítő vészhelyzet hosszabbítást. Már csak az kétesélyes, hogy az ellenzék pártjai közül most is lesz-e olyan, amelyik meglepetésre a kormánypártokkal szavaz majd, ahogy történt ez legutóbb, a  szégyenletes “homofób-törvény” szavazása esetén.

Hogy is volt ez?

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A Fidesz persze a Jobbik előtt is uszított:

használta az antiszemita, rasszista és homofób MIÉP-et, amellyel egy ideig közösen birtokolták a „közrádióban” a Vasárnapi Újságot, közösen írták a Lovas-félék megszállta „Magyar Nemzet”-et és a neonáci-újnyilas, a Gede-testvérek kiadványait reklámozó Magyar Demokratát. 1998 után közös (hír)műsoraik voltak a „köztévében” is. (Városi Kurír)

 

veszélyhelyzet

One thought on “Meddig tarthat még a vészhelyzet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.