„Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered”

Itt a ragyogó alkalom. Ismerkedjen meg a világ egyik legizgalmasabb  -ami túlmutat önmagán- diétájával! Az olasz mediterrán diéta –  nem fogyókúra, hanem életszemlélet -, melyet az UNESCO világörökségnek nyilvánított.

Ami mediterrán az napsugaras és finom

Az ókori görög orvos, Hippokratész fenti gondolata lett a világhét mottója. Kiemelt helyen szerepel a programok között az olasz mediterrán diéta – ez nem fogyókúra, hanem életszemlélet -, melyet az UNESCO világörökségnek nyilvánított. Világ kulturális és természeti örökségének megóvását célzó egyezmény (Convention Concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage) név alatt 1972november 16-án alapították. A Világörökség részévé váláshoz az adott helyszínnek meg kell felelni a kiválasztási feltételeknek. A kritériumokat a szervezet működési szabályzata rögzíti, felülvizsgálatukat, esetleges módosításukat a Világörökség Bizottság végzi. Összesen 6, a kulturális helyszínekre vonatkozó kritérium, tovább 4, a természeti értékekre vonatkozó kritérium létezik. 2005-ben az addig különálló két kritériumcsoportot egybevonták.

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az intellektuális és etikai műhelyként működő UNESCO 2013. december 4-én vette fel az Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára a Horvátország, Portugália, Ciprus, Spanyolország, Görögország, Olaszország és Marokkó által közösen jelölt mediterrán étrendet. (az utazó)

Az ötvenes években a különböző táplálkozási formák összehasonlításakor figyeltek fel a kutatók arra, hogy a dél-olasz parasztok hosszabb, egészségesebb életet élnek európai kortársaiknál. Az okot táplálkozásukban találták meg, amely bőségesen tartalmaz hidegen sajtolt olívaolajat, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonát. Hal,hús, ritkán került asztalukra, ahogy sovány tejtermékek is. A gasztronómiai világhét nemcsak ezt a diétát népszerűsíti, de bemutatja a különböző olasz régiók bor-, és gasztroturisztikai útvonalait is. Ahogy megismerkedhetünk a genovai Morandi híd tragikus leomlása után útjára indult Pasta Pesto Day” – jel, melynek lényege, hogy a világ különböző éttermei felvehetik kínálatukba a jellegzetes genovai fogást, a pesztós tésztát. 2018. 11. 20-án, 18.00 órakor pedig a filmek szerelmesei láthatják az Egy amerikai Rómában című filmet, Nando Moricone szerepében Alberto Sordi – “Makaróni! Te felingereltél engem és én most tönkreteszlek. Te makaróni! Én most befallak!”

Kapcsolódó

A cékla maga az élet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük