Még a Fidesz-szavazók szerint is kórházat kell építeni stadion helyett

Több pénzt költenének az emberek az egészségügyre, arról azonban megoszlik a véleményük, hogy ki felelős az ágazat bajaiért – derül ki a 24.hu megbízásából készített Republikon-felmérésből. Tízből négyen minden gyógyszert ingyen adnának, és a túlnyomó többség kórházakra költene stadionok helyett.

Nem csak a Fidesz a hibás

A Republikon Intézet kutatásából kiderül, a szavazók megosztottak abban a kérdésben, hogy melyik kormány(oka)t tartják leginkább felelősnek az egészségügy problémáiért. A válaszadók 28 százaléka inkább az Orbán-kormányt okolja, míg 23 százalék még mindig inkább a 2010 előtti kormányokat. Viszont sokan (41 százaléknyian) semleges állásponton helyezkednek el a kérdésben, azaz megosztják a felelősséget.

Több pénzt az egészségügybe

A Republikon Intézet kutatása arra is kíváncsi volt, az emberek szerint kell-e több pénz az egészségügyre, és be kell-e vonni a magántőkét? Az eredmény elsöprő: az egészségügyi problémák megoldását a választók nagy többsége (70 százaléka) az államtól várja, és nem érzi úgy, hogy a magántőke bevonása segítene.

Nem stadion, kórház kell

A teljes népesség csaknem kétharmada (62 százaléka) gondolja azt, hogy nem stadionokat, hanem kórházakat kellene építeni és felújítani, és csak a válaszadók 15 százaléka van azon az állásponton, hogy az egészségügy és a stadionépítés független egymástól, a kettőt összemosni pedig demagógia.

Legyen ingyen a gyógyszer

A felmérés arra is kitért, hogy a válaszadók hogyan állnak a gyógyszertámogatáshoz. Meglepő lehet, de a teljes népesség 41 százaléka egyáltalán nem fizetne az orvosságért, míg 16 százaléka gondolja úgy, csak az életmenő szerek legyenek támogatottak.

Összhang

A pártpreferenciákat vizsgálva elmondható, hogy az egészségügyet illetően kevésbé tér el a kormánypárti és az ellenzéki szavazók gondolkodása, mintha az oktatásról van szó. Kivétel persze az a kérdés, hogy melyik kormányt okolják a problémák miatt. A fideszesek körében több mint háromszor annyian tartják felelősnek a 2010 előtti kormányokat az egészségügy bajaiért (42 százalék), mint ahányan a 2010 utáni kurzust (13 százalék). A baloldali-liberális, valamint a Jobbik-szavazóknál éppen fordított a helyzet.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Sokba kerül nekünk Orbán hobbija

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük