Még időben szólunk: nincs több idő, adassa be az influenza elleni védőoltást

Még decemberben is érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, így a járvány kezdetéig biztosan van elegendő idő a védettség kialakulásához. Ne várjon tovább!

Van oltóanyag

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt javasolja, hogy aki eddig még nem tette meg, a következő napokban keresse fel háziorvosát, aki eldönti, páciense jogosult-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Aki esetleg nem kaphat térítésmentes oltást, a gyógyszertárban juthat vényköteles oltóanyaghoz – írták.
Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, ám a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést is igényelhetnek, bizonyos esetekben akár halált is okozhatnak. A megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, míg szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők, továbbá a várandós nők esetében nagyobb a kockázat – írták.

Mennyi az annyi?

Idén is – hasonlóan a korábbi évekhez – 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a 60 éven felüliek vagy a krónikus betegségben szenvedők oltásához.
Az NNK azoknak is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem. Az influenzával járó magas láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás megelőzhető a védőoltással.
Az influenza-figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint november 25. és december 1. között az országban 6190 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok már igazolták az influenza A vírus jelenlétét.

Ne üljön  fel a riogatóknak!

Az 1796-os járvány idején Edward Jenner egy tehénhimlős beteg váladékát bedörzsölte egy nyolc éves, egészséges kisgyerek karján metszett sebbe, a gyerek ezt követően átesett a tehénhimlőn, majd immunis lett a fekete himlővel szemben is. Azóta a  gyógyszeripar legnagyobb hasznot hozó üzletága lett a vakcinagyártás. A védőoltások megjelenésével egyidős a társadalmi vita is persze aminek fókuszában a felelősség kérdése áll. Főleg, szabad-e oltani, különösen a csecsemőket? A kérdésre miden szülőnek magának kell megadni a választ.

Amikor erre a kérdésre keressük a választ, ne feledjük, hogy valami esetleg azért is lehet sikeres, mert jó és fontos innováció, és nemcsak azért, mert csicsás bóvli.

(A véleményrovatban megjelenő cikk nem feltétlenül tükrözi a Városi Kurír álláspontját, de itt a helye, mert sokakat érdeklő problémát vet fel. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, (info@varosikurir.hu) csak bátran! Olvasnál még a védőoltásokról a Városi Kuríron? Ide kattints!)

megoszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük