Sorting by

×

“Megoldódott… Nincs több gond vele. Meghalt…” – Meg kellene tanulnunk jól segíteni!

Covid van, hideg van, a nagy többség napról napra nehezebben viseli a maszkot, a tiltásokat, de nincs mit tenni. A szerencsések egy húzós nap után hazamehetnek, mert van hová. Becsukják maguk mögött az ajtót és viszonylagos nyugiban pihenhetik ki a mögöttük lévő napot. De mit tegyen, aki hajléktalan? És mit tegyen, aki segíteni akar nekik, úgy, ahogy az a számukra is elfogadható, amivel könnyíthet kicsit az életükön?

“Meg kellene tanulnunk jól segíteni!”

Ismerőseimmel eldöntöttük, hogy a sok rászoruló közül mindegyikünk” örökbefogad egy hajléktalant”, ami annyit jelent, hogy lehetőleg naponta viszünk nekik meleg teát, szendvicset, gyümölcsöt, megkérdezzük mire lenne szüksége és megpróbáljuk beszerezni. Szánunk rá alkalmanként 10 percet az életünkből és beszélgetni kezdünk velük, már aki hajlandó rá. Egyikünk sem képzett segítő, csak tenni akarunk valamit. A facebookon találtam az alábbi történetet, mindenkinek ajánlom olvasásra és gondolatébresztésre egyaránt.

“Az új lakásunktól nem messze, a parkban volt két hajléktalan.

Az egyik kedves, mosolygós, udvarias. A másik mogorva, mérges a világra, sosem nézett fel. Nem sokat segítettem nekik, sokkal többet is tudtam volna, de önző vagyok én is.
Egyszer vittem nekik nagy kartonokat, meg egy óriási építkezési fóliát. Az jó volt. Mindig azzal volt letakarva a kuckójuk, ha elmentek valahova. Szépen, rendben, halkan. Novembertől már csak a mogorva bácsi maradt. A vidám nem volt ott hetek óta.

  • December elején, mikor éjjel – 5 fok volt, a mogorva bácsi még mindig kint aludt. 5 paplan alatt. Szívszorító volt látni.
  • Dec. 1-én felhívtam a Menhely Alapítványt, hogy valahogy segítsenek. Én félek a mogorva bácsitól, de nem lehet -5 fokban kint aludni. Átirányítottak a Máltai Szeretetszolgálathoz. Budán ők látják el a hajléktalanokat.
  • Dec. 13-án jártam legközelebb arra. A mogorva bácsi egyedül ült a padon. Pulóverben. Minden holmija eltűnt. Rám nézett, szomorúan. Megint nem mertem odamenni. De hol a cucca? Hol a kabátja?  Felhívtam a Menhely Alapítványt, hogy ez hogy lehet? Hogy segítséget kérek tőlük, ők átirányítanak, és a Máltaiak feljelentik??  Vagy hogy lehet, hogy eltűnt mindene a nyomorultnak?? Nem tudtak segíteni. Sajnálják, de a máltai munkájáért nem ők felelnek. Felhívtam utána a Máltaiakat. Mondja meg hogy lehet ez? Segítséget kérek egy elesett helyett, és kisemmizik?  Azt mondta a diszpécser, a közterületesek rendszeresen lesben állnak, hogy elvigyék a hajléktalanok cuccait, amíg ők bevisznek valakit az ellátó rendszerbe… Kértem, hogy ezesetben menjenek ki újra, és vigyenek egy kabátot a bácsinak!
  • Dec. 14. Ma reggel odamentem, hogy megkérdezzem a bácsit, mire van szüksége. Veszek neki hálózsákot, kabátot, könyvet, amit akar, hogy pótoljuk a kuckóját. 8:16-kor értem oda. Villogó rendőr és villogó mentő. Tudtam, mit jelent, de megkérdeztem: meghalt. Megfagyott ‼️‼️Nem kellett volna szólni a Máltainak. ‼️

Tegnap kellett volna bevásárolni neki. Nem kellett volna félni

Nem kellett volna csinálni semmit, hátha egyedül túléli.”

(Szarvas Bori)”

koronavírus

 

 

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.