Még pár nap nyár, aztán csütörtöktől beindul az ősz!

A jövő hét elején is sok lesz a napsütés és marad a meleg, többfelé 30 Celsius-fok közeli értékekkel, a hét második felében viszont csapadékosabb idő várható. A hétvégére hűl is az idő, egyre inkább 20 fok körül alakulnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Eumet.hu országos, középtávú előrejelzéséből.

Amíg aludt: vasárnap este, éjjel

a Duna vonalában, illetve a déli határvidéken (kb. a Tompa – Dunaújváros – Komárom vonalban) tovább élénkül a délkeleti szél, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Elvékonyodik, nagyrészt eloszlik a fátyolfelhőzet, csillagfényes, csapadékmentes idő várható.

A szeles területen enyhébb lehet a hajnal, míg másutt 10 fok köré várható a jellemző minimum hőmérséklet. Az Északi-középhegység és a nyugati határvidék völgyeiben lesznek 10 fok alatti értékek.

Hétfőn napos-fátyolfelhős,

délután, a Dél-Dunántúl és a déli határvidék felett mérsékelten felhős idő várható. A hűvös reggeli órákat kellemesen, a déli országrészben nyáriasan meleg idő követi. Eső nem esik. A Tiszától nyugatra, időről-időre megélénkül a délkeleti szél, míg a Tiszántúlon gyenge marad a légmozgás. Éjjel csillagfényes égbolt lesz jellemző. A középső országrészben élénk délkeleti szél fúj, míg keleten, északkeleten és a délnyugati határvidéken gyenge marad a légmozgás.

A szeles tájakon enyhébb, a szélcsendes nyugati és keleti térségben hidegebb lesz a hajnal. Ott, a szélvédett völgyekben, ismert fagyzugokban ismét 10 fok alá hűl a levegő.

Kedden is több órára kisüt a nap

A nyugati, délnyugati határ közelében viszont előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 5-13, a maximumhőmérséklet 24-29 fok között alakul.

illusztráció: eumet.hu

Szerdán és csütörtökön

a hosszabb-rövidebb idejű napsütés mellett szórványosan várható zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. Zivatar térségében viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb hőmérséklet szerdán 7-15, csütörtökön 9-15 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet szerdán és csütörtökön is 23-28 fok között alakul.

Pénteken több helyen várható záporeső, zivatar

Sokfelé megerősödik a szél. Zivatar térségében viharos lökések is lehetnek.

A minimumhőmérséklet 10-15, a maximumhőmérséklet általában 21-25 fok között valószínű, délkeleten 26-28 fok is lehet.

Szombaton is többfelé várható záporeső, zivatar

A szél is sokfelé megerősödik.

A leghidegebb órákban 6-15 fok lesz. A nappali csúcsértékek nyugaton 15-22, keleten 22-27 fok között alakulnak.

Vasárnap elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar

Hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél helyenként lehet erős, zivatarban viharos.

A legalacsonyabb hőmérséklet 1-10 fok között valószínű, keleten lesz az enyhébb idő. Napközben 14-21 fokig melegszik a levegő.

Biometeorológia

Vasárnap és hétfőn front nem lesz hazánk térségében. A déli szél és a vele érkező meleg levegő hatására, a melegfrontokra érzekenyeknél olyan általános tünetek jelentkezhetnek, mint fáradékonyság, fejfájás, figyelemzavar. Ezeket az enyhe tüneteket rövid pihenés, esetleg élénkítő, pl. koffein tartalmú italok (kávé, tea, stb.) fogyasztása csökkentheti.

Amennyiben a tünetek erősödését tapasztalja, ajánlott orvoshoz forsulni, mert azok hátterében már nem a légköri helyzet valószínűsíthető.

A reggeli órákban a hűvös/hideg idő miatt melegen, de rétegesen, napközben már vékonyabban célszerű öltözködni. A napsütés hatására ismét magas a városokban a talaj közeli ózon koncentrációja, ami súlyosbíthatja a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők tüneteit.

A parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is nagyon magas a levegőben, így az allergiás panaszok nem enyhülnek számottevő mértékben.

lapzsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük