Megalakul a Habsburg-Lotaringiai-Orbán dinasztia, Kasszandra országunk páratlan fejlődését jósolja

Matolcsy György, az MNB elnöke ismét derűlátó a magyar gazdaság jövőjét, páratlan fejlődését illetően. Amint a járványnak vége lesz – mondta -, az alapjait tekintve sértetlen gazdaság növekedési pályára áll és „minden esély megvan, hogy Magyarország az elmúlt száz év egyik leggyorsabb válság utáni gazdasági növekedését érje el“

Mi kell még?

A bankelnök persze figyelmeztetett arra, hogy a lehetőségek kiaknázásához kell még egy-két apróság, például 25 százalékra kell növelni, és ezen a szintet kell tartani a beruházási rátát; teljes versenyképességi fordulatot kell elérni; szükség van a zöld fordulatra, és nem mellesleg demográfiai fordulatot is kell, mert mindezen fordulatok elmaradhatatlan kellékei a hosszú távú felzárkózásnak. 2010-ben fejlettségünket tekintve az Unió átlagának 66 százalékán álltunk, most már elérjük a 74 százalékot. Egyebekben pedig figyelmeztetett arra, ha az ellenzék győz 2022-ben, akkor tőlük semmi jó nem várható a gazdaságban.

Nos, a dolgok pillamatnyi állása szerint

a járvány egyelőre mostanában tetőzik nálunk, bár az oltások megkezdése reményt keltő, és talán (valahol) már látszik a járvány vége. Ám a gazdasági visszaesés az év egészét tekintve becslések szerint 6-7 százalék lesz, az államháztartás hiánya pedig még a járvány előtt tervezett egy százalék, és már a járvány idején becsült 3-4 százalék helyett 9 százalék lesz, esetleg több, ha minden közkiadást beleszámolnak az államháztartási mérlegbe. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 2010-ben 80 szalék körül volt. Néhány év alatt 65 százalék körülire csökkent, most pedig ismét magasabb 80 százaléknál.

Pénzzsonglőrök

A kormány (különösen az év utolsó hónapjában) nekilendült és irdatlan összegeket rejtett el alapítványokban, vállalati tőkeemelésekben, és kisebb de még tekintélyes pénzeket szórt szét afféle kormányzati hobbicélokra. Surányi György szerint a mérlegből és a gazdaságból rejtélyes programokra és számlákra tűnt el úgy 2000 milliárd forint. Nohát! Matolcsynak igaza lehet, mert a gödör mélyéről talán könnyebb nagyot ugrani, mint a csúcsról újabb csúcsokat meghódítani.
Amit biztosan tudunk, mert Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés ülésén napirend előtt elmondta:

„Magyarország finanszírozása nemcsak az idei évre, hanem a következő évekre is biztosított, elegendő forrás áll rendelkezésre az ország működtetésére, a járvány elleni védekezésre és a gazdaság újraindítását szolgáló programok finanszírozására.“

Lám! A múlt is, a jövő is – olyanná lesz, amilyenné formáljuk! Mondani bármit lehet.

Azért persze néhány dolog, és eszköz még hibádzik

Miután Orbán Viktor is elfogadta az Európai Unió következő költségvetését és a helyreállítási programot, Magyarország elég szép összegeket hívhat le közkiadásainak fedezetére az Unió kasszájából. Ha pedig vége lesz a járványnak és megkezdődik a gazdaság talpra állása, ki tudja, akár még az optimista variánsok is megvalósulhatnak. Bizonyos kétségekre adhat okot a súlyosan megbillent államháztartás, hogy az orvosok (egyébként már törvénybe foglalt) béremelése nincs benne a 2021. évi költségvetésben; kétséges, hogy a beteg tanárok megkapják-e a nekik megígért 100 százalékos táppénzt; a háziorvosok, fogorvosok fizetésének emelésére is van ígéret, de kérdéses, lesz-e pénz is; nővérek, kórházi műszaki személyzet is kap majd, ha kap. (No mit is?)

A közalkalmazottak továbbra is csak tengődnek,

de ígéretük nekik is van, hogy sorsuk majd jobbra fordul.. (Mennyit vártak a megígért pénzükre a rendőrök, tűzoltók, tanárok, szociális dolgozók. És mennyit kaptak?) Az új lakásfelújítási támogatásokért pedig szinte könyörögni kell, és valóságos aktahegyeket kell kitölteni – már azoknak, aki egyáltalán jogosultak lehetnek a hitelre és a támogatásra. A nyugdíjakról már ne is beszéljünk!
Ekkor jutott eszembe, hogy a Fradi-pálya ismét kapott 3 milliárd forintot felújításra, s azon kaptam magam, hogy már alszom, sőt álmodom. És mert Matolcsihoz, Vargához képest szerfölött sötétnek látom a jövőt, szükségem volt valami megbízhatóbb előrejelzésre.

<<FRISS HÍREINK!>>

Hol is van az a Magyarország?

Felhívtam tehát Trójában Kasszandrát minden idők legelismertebb, legtragikusabb sorsú  jövőlátóját, hogy elcsevegjünk a magyar viszonyokról, s kölcsönös örvendezésünk után legott megkérdeztem: ki nyeri 2022-ben a választást Magyarországon?

 • Hol is van az a magyar föld? – kérdezte széljárta Ílion leánya.
 • Ne marháskodj Kasszandra! – mondtam sértődötten – Hisz híres ország a miénk, a legjobb európai vezetővel.
 • Óh, igen, tudom már, tiétek a tejjel-mézzel folyó Duna-Tisza köze. Hát tudod, azt látom a kristálygömbben, hogy nálatok egyhamar nem lesz választás. A kis géniusz gézengúz a járványra hivatkozva rendkívüli állapotot hirdet, az engedelmes 133 pedig örömmel meghosszabbítja a különlegesen kivételes felhatalmazást. A választást bizonytalan időre elhalasztják. De Viktorotokat megválasztják rendkívüli meghatalmazott miniszterelnöknek és köztársasági elnöknek egyszerre, majd pedig követi Louis Bonaparte példáját, és a buksijára rakatja a Szent Koronát az esztergomi érsekkel.
 • Kasszikám! Nem tütükéltél te tegnap este többet a kelleténél?
 • Nem! És tudod, hogy nekem minden jóslatom beteljesül, ha nem is hiszitek el.
 • De mit szól ehhez az Európai Unió?
 • Nem sokat! Kárálnak majd, mint a tyúkok. De mire azt a jogállamisági cécót a gyakorlatba ültethetnék, Viktor lehív minden elképzelhető uniós támogatást, és valami olyat tesz, ami miatt ízibe‘ kirúgják az Unióból. Ez így olcsóbb lesz, mintha kiléptetné az országot, mert nem kell az elszámolásokkal sokat bíbelődni.
 •  Na jó Kasszandra, de mit szólnak majd a Habsburgok? Nem lesz itt valami trónviszály?
 • Ugyan. Nagy a rokonság, majd Varga Judit kiadja az új Pragmatica Sanctiot, megalakul a Habsburg-Lotaringiai-Orbán dinasztia, és évszázadokig viszi majd az illiberális keresztény szabadság királyi zászlaját.

Ekkor lezuhantam az ágyról és felébredtem, mert nagyot puffantam a padlón.

A vállam zúzódást szenvedett, de csaknem élvezettel viseltem a fájdalmat, mert kiderült, hogy ez az egész marhaság csak rémálom volt. De amint reggeli teendőimet végeztem, forogtak-csörögtek fejemben a még kenetlen kerekek, és eszembe jutott, hogy a magyar történelemben megestek már ennél nagyobb marhaságok is, és az sem mellékes, hogy ezt a különös magyar jövőt évezredek távolából éppen Kasszandra királylány énekelte meg, akinek minden jóslata beteljesült, ha nem is hittek neki.

páratlan fejlődését

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.12.30 - 23:06
  Közvetlen hivatkozás

  Az iras kivalo – es sajnos, az utolso fegyverrel IS elni fog a potrohos focista: el fogja halasztani a valasztast, mert mit fog adni Isten? Eppen 2022 januarjatol ujra fellangol majd a jarvany, es neki ott kell allnia a gaton, felemas gumicsizmaban, hogy megvedje nepet a jarvanytol, de ezt csak ugy teheti meg, ha a 133 bator megerositi teljhatalmaban. Azert egy dologban bizom: a magyarokat az Unio megsem vagja ki mint dolgat vegzo kismacskat, mert eloszor is erre meg nem volt pelda, masodszor a magyarok NEM AKARJAK elhagyni az Uniot, harmadszor az Unioban egy sima kilepest sem tudtak levezetni, nem hogy egy kirugast – mi tobb, meg a 7-es cikkelynek sem voltak ke[esek ervenyt szerezni

  Válasz
 • Avatar
  2020.12.31 - 11:08
  Közvetlen hivatkozás

  Högyeim és Uraim! Önök néztek,mint a moziban, 30 éven át, ez jött össze.!Nem kilátástalan, hanem értelmes idóben megkezdett küzdelmet kell folytatni a remélt sikerért!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük