Megállapodtak az uniós költségvetésről Brüsszelben!

Bár az Orbán Viktor által korábban „holland fickónak” nevezett Mark Rutte holland kormányfő keménykedni igyekezett az uniós csúcson, de végül változtatás nélkül fogadták el a német elnökség kompromisszumos tervezetét a következő hétéves uniós költségvetésról és a helyreállítási alapról, amelyet eddig a lengyel és magyar kormánnyal vétóval fenyegetett a jogállamisági rendelet miatt.

Mindezt az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitteren közölte

Amint írta, sikerült megegyezniük a tagországok állam- és kormányfőinek az új hétéves költségvetés és a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítését segítő helyreállítási alap feltételeiről.

A kompromisszumos megoldás, amely alapján megszülethetett a végső megállapodás garantálja, hogy a feltételrendszert csak a támogatásokhoz közvetlenül kapcsolható ügyekben alkalmazzák, illetve hogy mielőtt hatályba lépne, a tagországok egyfajta „előzetes normakontrollt” kérhetnek arról az Európai Bíróságon. A mostani számítások szerint ez nagyjából két évvel tolhatja el a rendszer hatályba lépését.

Orbán Viktor a kompromisszumot győzelemként értékelte, így a brüsszeli találkozóra érkezve már arról beszélt, fontos, hogy minél előbb egyezzenek meg a felek.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Hír TV műsorában úgy fogalmazott, hogy néhány perces mindössze a hír, de ez egyértelmű politikai győzelem Magyarország számára. Ugyanakkor szerinte

„fognak még kellemetlenkedni” az Európai Parlament szélsőségesei.

A cikk frissül!

VIA Magyar Hang

NÉBIH

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük