Megbírságolt karácsonyi ajándék? – nem viccel az adóhatóság!

A jól kitalált karácsonyi ajándék is okozhat fejfájást és nem csak azért, mert már van belőle kettő, vagy mert nem működik. Az ajándékozás útján szerzett vagyon ajándékozási illetékköteles, ami alól a karácsonyi ajándékok sem mentesek.

A mulasztási bírság összege 200.000.- forintig rúghat!

Mint arról már beszámoltunk, az év végi örömbe olykor üröm is vegyülhet. Az illetékekről szóló törvény szerint fizetnünk kell: ingatlan ajándékozása, ingó ajándékozása, és vagyoni értékű jog ingyenes alapítása, ilyen jognak vagy gyakorlásának ingyenes átengedése, továbbá az ilyen jogról ellenszolgáltatás nélkül történő lemondása esetén (ideértve a követelés elengedését is) – figyelmeztet cikkében a Pénzcentrum, amely kiemeli, hogy az ingó ajándék esetében 150 ezer forintnál nagyobb tételek után kell fizetni az államnak.

Ingónak minősül minden nem ingatlantulajdon,

fizetőeszköz, értékpapír – és

a törvény szerint mindez 150 ezer forint felett akkor is illetékköteles, ha nem papírozzuk le az ajándékozást.

Tehát egy ajándékba kapott nagy értékű Herendi porcelán étkészlettel, hűtőszekrénnyel, kanapéval, vagy autóval, esetleg ingatlannal, illetve 150 ezer forintot meghaladó pénzajándékkal (utalással vagy készpénzben is) el kell számolnunk a NAV felé – hoz egy érzékletes példát a portál.

Az illetékmegfizetés alól mentességet jelenthet,

ha egyenes ági rokontól, vagy közeli családtagtól jön az ajándék.

Szülők és nagyszülők, gyerekek, unokák, testvérek meglephetik egymást, ahogy a házastársak is.

Az élettársak, vagy unokatestvérek már ingyen ezt nem tehetik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük