Megbukott a gyerek? – Nincs itt a világvége!

Tanévenként 200-250 000 tanulót buktatnak meg az iskolák okkal vagy, ok nélkül. Ha az ön gyereke is köztük van, ne keseredjen el, bárkivel megeshet, ettől ő ugyanaz a kedves, okos, szeretni való gyerek. Ha a legkisebb esélyét látja, hogy nem feltétlenül a tudása alapján ítélt a tantestület, jó, ha tisztában van a jogaikkal. Olvassa el figyelmesen a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért közleményét, nem tudhatja mikor lesz szüksége rá.

“A tanuló joga,

hogy független vizsgabizottság előtt tegyen javítóvizsgát, ha megbuktatják a tanév végén! Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) közleményben hívja fel a figyelmet a jelenségre:

Tanévenként 200-250 000 tanulót buktatnak meg az iskolák okkal vagyok nélkül. Ha a tanulót az év végén megbuktatja a nevelőtestület, a tanuló –kiskorú tanuló esetén a szülője – a bizonyítvány átvételét követő 15 napon belül kérheti, hogy amennyiben bármely tantárgyból javítóvizsgára utasították, akkor azt független vizsgabizottság előtt tehesse le.

Az iskola a kérelmet nyolc napon belül továbbítja a megyeszékhely szerinti járási hivatalnak. A megyeszékhely szerinti járási hivatal által szervezett független
vizsgabizottságnak nem lehet tagja az a pedagógus, akinek a vizsgázó hozzátartozója, továbbá aki abban az iskolában tanít, amellyel a vizsgázó tanulói jogviszonyban áll.

Összejátszás kizárva, vagy mégsem?

A független vizsgabizottság lényege, hogy a tanulónak módja és lehetősége van arra, hogy az iskolai környezetből kiszakítva igazolja, rendelkezik-e megfelelő felkészültséggel egyes tantárgy, tantárgyak ismeretanyagából. Jogszabály értelmében, a nevelő testület nem akadályozhatja meg, hogy a tanuló független vizsgabizottság előtt tegyen javítóvizsgát akkor sem, ha kettőnél több tantárgyból bukik.

Figyelem!

A független vizsgabizottság döntése ellen a szülő, a tanuló – a döntést követő öt napon belül – jogszabálysértésre hivatkozással fellebbezést nyújthat be a járási hivatalhoz.”

Szabad oktatást, esélyteremtő iskolarendszert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük