Megérkezett a gazdák aratókoszorúja a Szent István-bazilikába

Megérkezett a magyar gazdák aratókoszorúja a hétfőn a budapesti Szent István-bazilikába, amely összefogásukat jelképezi és az augusztus 20-ai ünnepi körmenetben is megtekinthető lesz.

Az idei búzakoszorú jellegzetessége az “esőcsiga” motívum, mely a következő évi bő esőáldást jelképezi

Az idei aratókoszorút csaknem egy hónapon át tartó fonással, több ezer búzaszálból készítették el hajdúnánási gazdasszonyok – Bata Sándorné, Nagy Sándorné, és Pongor Gábor Lászlóné a Helyi Sajátosságok szalmafonó csoport tagjaival – a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként.

A 90 centiméter széles koszorún az esőcsiga motívum mellett a körkörösen egyre tágabban ismétlődő körök a nemzetegységre, az egyre távolabbi határon túli régiókban élő magyarságra utalnak. 

Az aratókoszorút a szervezők képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, valamint Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere helyezte el a bazilikában, majd azt Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüskök, a Szent István-bazilika plébánosa áldotta meg. 

Jakab István úgy fogalmazott: a már hagyományosan áldozatos munkával készülő koszorú az összefogás jelképeként megmutatja a magyar gazdák elkötelezettségét és azt, hogy mindig minden körülmények között biztosítják a betevőt a magyar emberek asztalára, melyért a magyar gazdatársadalmat kiemelt tisztelet és köszönet illeti meg.

“A Magyarok Kenyere program részeként a gazdák tizenkettedik éve nemcsak megtermelik a magyarság ellátásához szükséges gabonát, de adakoznak a közösség számára is.”

Szólláth Tibor azt mondta: a huszonegyedik századi kihívásokra válaszolt a város a szalmafonó programmal, amelyben az aratókoszorú is elkészült.

Mohos Gábor plébános a koszorú átvételekor hangsúlyozta: a gazdák munkája létszükség az emberek számára, és aki a földet műveli, még jobban érzi, hogy szükség van a gondviselő Isten áldására, amelyet maga is kért.

A koszorú szeptember végéig megtekinthető lesz a bazilika szentélyében is.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Kínyó Norbert

hegesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.