Megérkezett az első szállítmány újgenerációs covid elleni oltás – Rajtunk ütött az influenzaszezon is

Szerdán megérkezett Magyarországra a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett újgenerációs  covid-oltása  – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője Budapesten.

Közös uniós beszerzés

Galgóczi Ágnes osztályvezető elmondta: most 109 440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós újgenerációs covid elleni oltásbeszerzés 9,5 millió adagjából.
Az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikoron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki – tette hozzá.
A szakember  szerint a vakcina jövő héttől lesz elérhető az oltópontokon.

Az újfajta készítmény egyadagos

A vakcina kizárólag emlékeztető oltásként engedélyezett 12 év felettieknek, tehát csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak – emelte ki Galgóczi Ágnes.
A szakember elmondta, jövő héten újabb szállítmány – 106 560 adag – érkezik, október-novemberben pedig hárommillió adagot várnak. Jövőre 6,5 millió adag oltóanyag szállítása várható. olvasható a kormányzati koronavírus-oldalon.

Megérkezett az influenza szezon is

Három hete elérhetők a patikákban az influenza elleni oltások is. Az elmúlt években nem lehetett magánúton hozzájutni az influenzaoltáshoz az állam intézte a beszerzést és osztotta szét ingyen az oltóanyagot. 2022-re úgy tűnik, felfüggesztették ezt a gyakorlatot, tehát nem kell “sorban állni” az ingyen oltásért. A Népszava értesülése szerin megkezdődött a térítésmentesen kérhető influenza elleni oltóanyag eljuttatása a háziorvosokhoz, akik tehát a veszélyeztetett csoportokhoz tartoznak, már érdeklődhetnek náluk.

Ma is időszerű: