Megfelel az iskolaőr, ha elég fekvőtámaszt nyom, nem nyilatkozik a sajtónak és szélsebes 1500 méteren?

Mit szól ahhoz, hogy egy iskolaőr, aki elég gyors, lenyom pár fekvőtámaszt, jól hallgat, ha kérdezik, jogosult egyszemélyben dönteni arról, hogy fia, vagy lánya viselkedése „biztonságot sértő, vagy veszélyeztető magatartása, ellenszegülésének mértéke” indokol-e gumibot-használatot?

Rendőrállam?

A belügyminiszter rendelete a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg, és részletesen szabályozza az iskolaőrök alkalmazási feltételeit, ruházatukat, igazolványukat, valamint egészségügyi, pszichológiai alkalmassági feltételeiket, és azt, hogy hány fekvőtámaszt kell tudniuk megcsinálni, és mennyi idő alatt lefutni 1500 métert. Arról is szól a jogszabály, hogy nem nyilatkozhatnak a sajtónak (akkor sem, ha valamilyen esemény főszereplői lesznek, ami pedig lehetséges), és nem lehetnek tetoválva – írta a HVG.hu.

Azt eddig is tudni lehetett a nemrég elfogadott törvény alapján, hogy az újonnan bevezetett iskolaőrség rendészeti szervként jön létre. Az azonban nem volt világos, milyen viszonyban lesz az iskola igazgatójával, tanáraival. Most kiderült:

semmilyenben.

Mit tehet az iskolaőr?

Igazoltathatja

„a biztonságot sértő vagy veszélyeztető személyt”,

továbbá

szükség esetén testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt, rendőrbotot alkalmazhat kiskorúakkal szemben is, ha az illető „biztonságot sértő vagy veszélyeztető magatartása, ellenszegülésének mértéke” ezt indokolja.

Nyugi, ütnie, rúgnia nem szabad

„Súlyosabb korlátozással, illetve sérüléssel vagy károkozással járó kényszerítő eszköz akkor alkalmazható, ha a kisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással járó kényszerítő eszköz alkalmazása nem vezetett eredményre, vagy sikere eleve kilátástalan.”

Minden intézkedéséről a munkáltatójának (szolgálati elöljárójának),

azaz a megyei/budapesti rendőrfőkapitánynak kell írásban jelentést tennie.

…és az iskolaigazgató, a gyerek és a szülő?

Arról egy szót sem szól a rendelet, hogy e jelentésnek akár egy másolatát oda kellene adni az iskolaigazgatónak, vagy hogy az eseményről értesíteni kellene az ügyeletes tanárt.

Vagyis előfordulhat, hogy az igazgató és az osztályfőnök nem is tudja meg (hacsak nem az érintettől), ha egy diákját meggumibotozták, megbilincselték.

Kimaradt…..

Az egész rendeletből nem derül ki, milyen kapcsolatban áll az iskolaőr az iskola vezetőivel és tanáraival. Igaz, az iskolaőrök képzéséről kiadott másik jogszabály szerint meg kell tanulniuk, hogy támogassák a a pedagógusok, oktatók munkáját. Hogy működjenek együtt velük, továbbá az iskolaorvossal, védőnővel, iskolapszichológussal, nevelési tanácsadóval. De a munkájukat szabályozó rendeletben ez nincs benne.

Oktatási, pszichológiai, jogi ismereteket is elvárnak tőlük. de… a tanfolyam utáni vizsgáztató bizottságról az olvasható, hogy tagjainak rendészeti, pszichológiai vagy pedagógiai diplomával kell rendelkezniük.

– vagyis három rendőrtiszt is eldöntheti, ki alkalmas iskolaőrnek.

horoszkóp

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük