Megfenyegették az orvosokat, többen ismét vállalják a túlmunkát a Honvédkórházban

Egyes orvosokat alacsonyabb bérekkel, másokat pedig munkanélküliséggel riogattak, ezért vállalják ismét a túlmunkaszerződést.

Visszalépett 10-15 orvos abból a 45-ből, akik korábban felmondták az önkéntes túlmunkaszerződésüket – értesült a Népszava. A jelek szerint ugyanakkor a Honvédkórház vezetése nem tesz további erőfeszítéseket a közelmúltban nyilvánvalóvá vált ellátási problémák enyhítésére.

A lap szerint hiába jutott az utóbbi hetekben kiemelt figyelem a kórház sürgősségi osztályának, a szerződésüket felmondó traumatológusok és aneszteziológusok háttérbe szorultak, és míg a sürgősségi osztályon dolgozóknak több pénzt ígértek, és hirtelen új eszközöket is kaptak, ezekkel az orvosokkal szinte senki nem foglalkozott.

A 45 szakorvos döntése a súlyos munkaerőhiány miatt azzal fenyegetett, hogy a tervezett műtétek csúszhatnak, és az ügyeletet is csak nagy nehézségek árán lehetett az első őszi hónapra megszervezni. A Népszava úgy tudja, hogy a szerződésüket felmondó orvosok között elterjedt az a hír, hogy a Semmelweis Egyetemről vezényelnek majd át aneszteziológusokat és traumatológusokat, de később kiderült, hogy a hír nem igaz.

Ennek ellenére az orvosok közül tucatnyian visszakoztak – a lap szerint ebben közrejátszhatott az is, hogy többeket is nyomás alá helyeztek. Volt, akinek azt mondta a főnöke, hogy ha nem dolgozik, akkor a kórház kevesebb pénzt kap az egészségbiztosítótól, ami ronthatja a havi béreket. Másokat azzal fenyegettek, hogy ha a Honvédkórházban hepciáskodik, soha többé nem kap majd munkát egyetlen hazai intézményben sem.

Mivel az orvosok újra vállalják a 12 órányi többletmunkát, most már van elegendő szakember a kórházban ahhoz, hogy ne kelljen műtéteket, elhalasztani.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Kritikus helyzet a sürgősségin a Honvédkórházban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük