Doris Day amerikai színésznő-énekesnő hétfő hajnalban, 97 éves korában elhunyt kaliforniai otthonában, barátai körében. A legenda Hollywood arany korának utolsó csillaga volt. A hírek szerint korához képest kitűnő egészségi állapotban volt, nemrég azonban egy  súlyos tüdőgyulladás ledöntötte a lábáról.

Egy csodálatos művésszel megint kevesebb él a földön

A Doris Mary Ann Kappelhoff-ként anyakönyvezett későbbi sztár, profi táncos szeretett volna lenni, de egy autó balesetben eltört a lába. Ekkor fordult a zene, az éneklés felé. Karrierjét nagy zenekari énekesként kezdte 1939-ben, de hamarosan felfedezte a film is. Művészi karrierje során olyan filmekben szerepelt például, mint a Hitchcock rendezte Az ember, aki túl sokat tudott – partnere a nem kevésbé híres James Stewart volt -, vagy a Nagy riport, melyben Clark Gable-lel játszott. Énekesként pedig olyan dalokat vitt világhírűvé, mint például az I’ll Never Stop Loving You – egymillió példányban kelt el – vagy az ötmillió példányban elkelt Sentimental Journey. Noha a hatvanas évek fénylő csillaga volt, később is szerepelt filmekben. Egyik kedvenc szerepe, az Oscar-díjjal is jutalmazott zenés western film, a Bajkeverő Jane főszerepe volt. Filmes karrierje után a televíziózás felé fordult, s nagy sikerrel szerepelt a 128 epizódból álló The Doris Day Show-ban. Nagyon szerette az állatokat. Doris Day’s Best Friends címmel huszonhat részes televíziós sorozatot is indított. Így vélekedett a kutyákról: „Amikor a legnagyobb bajban vagyunk, rengeteget meríthetünk egy kutya néma, odaadó társaságából, melyet más forrásból nem kaphatnánk meg”.

2008-ban Grammy-díjat kapott, 2011-ben pedig a Los Angeles-i Kritikusok Szövetsége Életmű Díjjal jutalmazta munkásságát. 2011-ben még megjelentette korábban kiadatlan dalait My Heart címmmel.

Emlékezzünk!

Kapcsolódó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét