Hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn elhunyt az Index munkatársa, Kiss Eszter. A portál saját halottjának tekinti az újságírót.

Eszter 2016 óta volt az Index újságírója

Kiss Eszter 1982-ben született Zalaegerszegen. Budapestre felkerülve magyar-történelem szakon végzett az ELTE-n, az újságíráson kívül foglalkozott család-, épület- és várostörténettel, önkéntesként dolgozott a Budapest100-ban, aktív tagja volt a Fortepan közösségének.

„Tizennyolc évnyi szín, fény és árnyék, illat”

– így emlékezett ott töltött éveiről a Mi Vidékünk projekt zalai állomásánál.

Több rovatnak is volt állandó szerzője. Betegsége ellenére gyakorlatilag haláláig írt színvonalas cikkeket a portálra.

“Különösen érdekelte a 20. századi magyar történelem, többször írt a II. világháború és a kommunizmus alatt szenvedőkről. Budapest kultúrtörténete is sokat foglalkoztatta, legutolsó cikke, amely karácsonykor jelent meg, a pesti kabaré múltjáról szólt. Témáiról nagy érzékenységgel írt, akár egy zsidó tanulókat megjelölő érettségi fotó történetét nyomozta ki, akár Polcz Alaine-ről emlékezett meg, a Zala megyei indián legendájának járt utána, vagy éppen egy különös temetői szobor mögött megbújó történetre figyelt fel.

Szeretett a Fortepannal együtt dolgozni, kedvenc munkái közé tartoztak a 20. századi családtörténetek, emlékezetes volt Feuer Gusztávról készült portréja, az albán királlyal megházasodó gróf Apponyi Geraldine-ról szóló cikkére pedig a nemzetközi sajtó is felfigyelt. Eszter további cikkei itt elérhetők az archívumban.”

-írta róla portálja.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét