Meghalt Pierre Cardin, a világhírű francia divattervező – Legyen könnyű neki a föld!

Kilencvennyolc évesen meghalt Pierre Cardin francia divattervező. Halálhírét a családja közölte az AFP francia hírügynökséggel.

Az avantgárd divattervezőt, az első pret-a-porter ruhadarabok készítőjét 98 évesen érte a halál kedden a párizsi melletti neuilly-i amerikai kórházban.

Pierre Cardin 1922. július 7-én született Olaszországban, San Biagio di Callalta-ban.

A hét testvér közül ő volt a legfiatalabb. Édesapja azt szerette volna, ha építész válik majd belőle, de őt inkább a ruhakészítés érdekelte. Mikor Saint-Étienne-be költöztek, egy szabóhoz állt be segédnek.

1944-ben Párizsba költözött, és rajzoló lett a Paquin divatháznál.

1946-BAN PEDIG MEGKAPTA A LEHETŐSÉGET, HOGY MEGTERVEZZE A SZÉPSÉG ÉS A SZÖRNYETEG CÍMŰ FILM JELMEZEIT.

A következő évben Christian Diornak dolgozhatott, és a New Look kollekcióba kreált öltözékeket. Itt alkotta meg híres bárkosztümjét. 1949-BEN MEGALKOTTA SAJÁT DIVATHÁZÁT.

A női divatot elegánsabbá, testhezállóbbá tette,

mégis a férfiak ruhájának forradalmasítójaként tartották számon – többek között kiegészítőket is tervezett számukra. 1959-ben megtervezte ready-to-wear kollekcióját, melyet a Lafayette áruházban lehetett megvenni. Azért, hogy olcsóbbá tegye ruháit, a kézi varrást gépivel helyettesítette. 1959-ben Japánba utazott, és megismertette az országgal a francia divatot az országba. 1960-ban mutatta be férfi készruha kollekciójának darabjai között az ujjatlan szmokingot.

A HATVANAS ÉVEK JELENTETTÉK SZÁMÁRA A LEGNAGYOBB SIKEREKET.

1962-ben bevezette a space age look irányvonalát,

a kollekciót merev, rövid tunikák, sisak, védőszemüveg használata jellemezték. Divatba hozta a gallér és ujj nélküli miniruhákat, amelyek geometriai mintákkal voltak díszítve – általában három élesen elütő rombusz, vagy koncentrikus körök. 1966 környékén találta ki az unisex darabok divatját, de ez akkor még nem igazán terjedt el.

Tervezett egyenruhákat a MALÉV személyzetének, vagy az olimpiára utazó magyar sportolóknak

1970 ÓTA AZ ESPACE PIERRE CARDIN THEATRE TULAJDONOSA VOLT,

ami színház, kiállító terem és vendéglátóegység egyszerre. A Pierre Cardin Társaság igazgatója, és Maxim étterem- és szálloda lánca világ számos nagyvárosában működik nevét használva, valamint virágokat, csokoládét és borokat is forgalmaz.

Kapható babakocsi, toll, óra, szemüveg, parfüm (Cardin, Choc és Énigme), bútor, de repülőgépet és autót is kialakítottak már Cardin stílusban.

Forrás: Divatportál

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük