Meghalt Sergő Z. András, a Filmtekercs alapítója

Rövid, súlyos betegség után csütörtökre virradóan elhunyt kollégánk és barátunk, Sergő Z. András.

Andris 16 évvel ezelőtt alapította a Filmtekercs.hu-t, ami filmkedvelő fiatalok játékából néhány év alatt a legolvasottabb magyar nyelvű, független online filmes újsággá nőtte ki magát

Micsoda egyetemista gondolat: indítsunk online filmes újságot 2006-ban, amikor virágoztak a nagy papíralapú filmes lapok és virágzásnak indult az internetes sajtó, amikor a versenytársak mind a fizikai, mind az online világban életerősen duzzadtak – saját szerkesztői tapasztalat nélkül, pénz nélkül, kezdő egyetemista újságírókkal! Bejegyezve, szerkesztőséggel, megjelenési tervvel. Rögös utunk legbiztosabb szereplője végig ő volt: örök főszerkesztő-helyettesként, majd az Egyesületünk elnökeként rendületlenül, kitartóan segítette a lap működését és önmagát nem kímélve bármit megtett a jobbátételéért.

Andris nagyon aktív életet élt

Annak ellenére, hogy kerekesszékhez volt kötve, mindent csinált: cikkeket írt, eseményeket szervezett, kommunikált, interjúzott, podcastot készített, filmklubot vezetett, pályázott, sőt, még beugrós informatikusként is tüzet oltott. Az utolsó pillanatig dolgozott, kézben tartotta az ügyeinket és tervezgette a jövőnket. Soha nem mondta, hogy valamire képtelen, így mindannyian természetesnek vettük a munkáját és jelenlétét, pedig korántsem volt az.

Andris nagyon népszerű volt

Ahogyan a munkában, úgy a szabadidőben sem vonta ki magát semmi alól. Éveken át minden nyáron vendégül látta a szerkesztőségünket Szentendrén, ahol az egésznapos szakmai munka után rengeteget játszottunk és hajnalig tartó világmegváltó beszélgetésekbe bonyolódtunk. Andrisnak remek humora volt, derűje pedig mindenkire átragadt. A személyében egy barátot is elveszítettünk. Még ha újságként is indultunk: valójában az elejétől fogva barátok is voltunk. A Filmtekercs összetartó ereje és páratlan vonása a filmes lapok palettáján azóta is az a barátság, amit ő alapozott meg bennünk. Köré szerveződött az a közösség, amely 16 éve bővül, formálódik, él.

Pin It on Pinterest