Meghekkelheti Orbanisztán vezére Európát?

Nem lehet még biztosan tudni, mit hoz jövő. Sem szerte Európában, sem itt, Orbanisztánban. De azért talán lehet már valamit sejteni. Segítenek a homály oszlatásában a napi friss EU-s hírek – méghozzá az MTI alapján…

Szóval mi is történt ma?

1. Megszavazta az Európai Parlament (EP) a tervezett mechanizmus létrehozását, amely jogállamisági feltételekhez is kötné a tagállamoknak megítélt közösségi források kifizetését a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban. Felfüggeszthetnék illetve a hiányosságok jellegével és súlyosságával arányosan csökkenthetnék a jogállamisági elveket súlyosan megsértő, s az uniós pénzeket érintő korrupció és az adócsalások ellen „nem elég hatékonyan fellépő” országoknak szánt forrásokat. Ilyen határozatot… „társjogalkotóként” az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő Európai Tanács hozhatna. A jelentést 397:158 arányban fogadták el a strasbourgi plenáris ülésen.

2. Az EP arról is döntött: a tervezett összeg triplájára emelnék a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatását a 2021-2027-es uniós költségvetésben. Az EU következő büdzséjében 7 évre 1,8 milliárd eurót különítenének el az Európai Jogok és Értékek nevű új programra a 426:152 arányban megszavazott jelentés alapján.

A nap legbugyutább találós kérdései:

1. Vajon megszavazták-e a jogállamisághoz kötött új kifizetési mechanizmust a Fidesz-KDNP uniós képviselői vagy kisebbségben maradtak?

2. Arra voksoltak-e a Fidesz-KDNP uniós képviselői, hogy háromszorosára nőjön a demokratikus értékeket védő civil szervezetek uniós támogatása, vagy inkább sorosoztak, álcivileztek egy versnyit és kisebbségben maradtak?

3. A történtek fényében van-e még reális esélye, hogy a májusi EP-választásokon a „törpe” kisebbségből Európa-szerte nagy többségbe kerüljenek a most megszavazott döntéseket elvetők, avagy a túlnyomó többség ragaszkodni fog a jogállamisághoz, a demokratikus és európai értékekhez, a korrupció és a csalás elleni határozott fellépéshez?

4. És végül: van-e érdemi köze ehhez az egészhez a bevándorlásnak meg Sorosnak, vagy aki ilyet állít, az csupán egy ócska, lejárt és már le is leplezett politikai kampányterméket akar még mindig rásózni Magyarországra és Európára?

Mára ennyit Európáról és az európaiságról. Mára ennyit Orbanisztán urairól és a propagandájukról. Mára ennyit a várható közeljövőről. Mára ennyit az évek óta tartó, nem csituló gyűlölet- és pánikkeltésről. S arról, van-e még bármi csekélyke értelme…

Juszt se mondom meg, kinek!

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük