Tanulmányútra hívta Orbánt egy belga város

Látogatásra hívta Orbán Viktort egy belga kisváros polgármestere, ahol több muszlim él, mint Szlovákiában és Magyarországon együttvéve.

Bart Somers, a Brüsszeltől északra fekvő Mechelen első embere az EUObservernek nyilatkozva azt mondta, hogy a 90 ezres városban 20 ezer muszlim él, de ez az égvilágon semmi problémát nem okoz, a lakosok tökéletesen kijönnek egymással.

„Egy gazdag, biztonságos és kedves kisváros a miénk. Úgyhogy Orbán Viktornak azt üzenem, jöjjön el egyszer hozzánk és nézze meg, hogy együtt élni is lehetséges” – mondta.

A flamand politikus 2016-ban megkapta a világ legjobb polgármesterének járó díjat (World Mayor Prize) a menekültek integrációjáért végzett munkája elismeréséül.

A flamand városban 130 különböző nemzetiség él, minden második gyermeknek külföldi ősei vannak. Mechelen húsz éve a gyermekszegénység, bűnözés és munkanélküliség terén az egyik legrosszabb helyen szerepelt a belga városok között.

Mára a helyzet teljesen megváltozott, és a legjobb mutatókkal rendelkezik.

A polgármester Orbán Viktort és a hozzá hasonló populista politikusokat „nyugati szalafistáknak” tartja, akik elutasítják a változást, és kiforgatják az értékeket, hogy falakat építsenek a társadalomban.

Somers ezzel szemben igyekezett a helyieket is bevonni az integrációba. Az érkező menekültek például fél éven keresztül minden héten közös programon vesznek részt a helyi lakosokkal, akik elmesélik nekik, hogyan működik a városka.

Azt mindenkitől elvárják, hogy megtanulja a nyelvet és alkalmazkodjon a helyi viszonyokhoz.

(Forrás: Zoom)

Kapcsolódó:

Egy belga EP-képviselő a Fidesz kizárását kezdeményezi az Európai Néppártból

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük