Connect with us

Kerítésen innen

Megint hosszabbítják a veszélyhelyzetet?!

Papaírforma a NER-ben - 135 : 45 -re "győzött" a két éve tartó háborús veszélyhelyzet
Megosztás

Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet november 19-ig történő meghosszabbításáról tárgyal szerdán az Országgyűlés. Alighanem nem tévednénk sokat, ha cikkünk címünkből „kivonnánk” a kérdőjelet.

Indok

A veszélyhelyzet meghosszabbítását a kormány azzal indokolja, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.

Ezek lesznek még a témák

A parlament megvitatja az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE) és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló indítványt. Ennek indoka, hogy Oroszország 2023-ban felmondta a szerződést, a NATO-tagállamok pedig kinyilvánították szándékukat a szerződés végrehajtásának felfüggesztésére. A törvényjavaslattal Magyarország ezen szándéknak tesz eleget. Az 1992-ben hatályba lépett, az Atlanti-óceán és az Ural-hegység közötti térségre vonatkozó szerződés a nehézfegyverzet öt kategóriáját korlátozta.
Két további nemzetközi szerződés is szerepel a napirenden. Az egyik egy magyar-vietnámi megállapodás a nemzetközi és szervezett bűnözés elleni küzdelemben és megelőzésben való együttműködésről, a másik a Magyarország és Törökország között a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott együttműködésről szól.

Belügyi ágazatra vonatkozó törvény módosítások

A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények kormány által kezdeményezett módosítása után a rendőrség – feladatai ellátása céljából – megismerheti a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatait, és közvetlenül hozzáférhet a vendéginformációs zárt adatbázishoz. Ha a javaslatot elfogadják, a mindennapos testnevelésórán történő részvétel alól kizárólag a versenysportolók kaphatnak felmentést, ha a tanórával azonos időszakra esik az edzésük.

Nemzeti Földalap

A képviselők tárgyalják a Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, amelynek értelmében május végével megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ. Feladatait részben az agrártárca, részben az államkincstár veszi át.

Ezeket olvasta már?

parlament

Szerző