Magyar György: megint jön a csengőfrász? De egyeseknek baja is lehet abból, ha másokat az otthonában zaklat! - Városi Kurír

Sorting by

×

Magyar György: megint jön a csengőfrász? De egyeseknek baja is lehet abból, ha másokat az otthonában zaklat!

Fura világban élünk: a NER-rel nem szimpatizáló politikusoknak, újságíróknak érdemes némi óvatosságot tanúsítaniuk, ha becsengetnek hozzájuk. Szerencsére a hívatlan látogatók még nem az ÁVH emberei, hanem a kormányhoz közeli média pofátlan munkatársai. Pedig a Fidesz hozott törvényt arról, hogy az állam jogi védelemben részesíti az otthonok nyugalmát.

Hirdetés

Akkor tessenek ennek érvényt szerezni!

„A propagandamédia becsöngetett a lakásomra”

– mondta el Dull Szabolcs, az Index kirúgott főszerkesztője néhány napja a hvg360 Terasz címen készülő interjúsorozatában. Ő gyanútlanul kinyitotta az ajtót, mire azzal szembesült, hogy forgó kamerával a kormányhoz közeli PestiTV stábja jelent meg nála.

Nem járt jobban a 24.hu újságírója sem,

akinek a lakásához a Hír TV júliusban vonult ki kétszer. Neki az volt a „bűne”, hogy Hadházy Ákos független parlamenti képviselő állítólag az ő címére várja a kitöltetlen nemzeti konzultációs kérdőíveket. Bár a politikus egy postafiókot adott meg, amelyen senki nem lakhat, a lakájmédiát ez nem zavarta, és megmutatták az újságíró lakóhelyének címét, ahová másodjára be is csengettek.

Kijutott a zaklatásból Hadházy Ákosnak is:

saját júliusi posztja szerint éppen fia születésnapját ünnepelték, amikor náluk szintén megjelent a Hír TV, és a téma nyilván a „nemzeti konzultáció” lett volna. A videón a riporter azt állítja, azért mentek házhoz, és csengettek be, mert a képviselő nem vette fel a telefont, de Hadházy szerint ez nem igaz. A riporter kérdéseire azt felelte, ő nagyon szívesen válaszol, ha behívják a csatorna valamelyik élő adásába, de nem nagyon szokták hívni.

Mindez azért is különösen érdekes,

mert a fideszes kétharmad az otthon nyugalma érdekében fogadta el 2018-ban a „gránitba vésett” alaptörvény hetedik módosítását, amely szerint „mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát (…) tiszteletben tartsák”, és az „állam jogi védelemben részesíti az otthon nyugalmát”. Persze akkor nem ellenzéki politikusokra, s nem holmi firkászokra gondoltak, hanem inkább arra: nehogy már tüntetést lehessen tartani Orbán Viktor Cinege utcai rezidenciája előtt.

Az alaptörvény módosítása nyomán megszületett, a magánélet védelméről szóló 2018. évi LIII. törvény természetesen nem tesz különbséget az egyes polgárok között. A szerint ugyanis „mindenkinek joga van arra, hogy magánéletét fokozott védelem illesse meg”. A családi élet tiszteletben tartásához való jog sérelmét jelenti „különösen mások családi életének jogosulatlan megsértése, zavarása vagy mások családi életébe való jogosulatlan beavatkozás”.

És akkor nézzük a tételes szabályozást:

„Akit magánélethez való jogában megsértenek, a jogsértés ténye alapján (…) a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint követelheti

a) a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását;
b) a jogsértés abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől;
c) azt, hogy a jogsértő adjon megfelelő elégtételt, és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot;
d) a sérelmes helyzet megszüntetését, a jogsértést megelőző állapot helyreállítását és a jogsértéssel előállított dolog megsemmisítését vagy jogsértő mivoltától való megfosztását;
e) azt, hogy a jogsértő vagy jogutódja a jogsértéssel elért vagyoni előnyt engedje át javára a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint”.

Nem kevésbé fontos rendelkezés,

hogy akit a „magánélethez való jogában megsértenek, a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért”. Továbbá: a „közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja; azonban az nem járhat a magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével”.

Aki Orbán háza előtt tüntet, vajon megvalósítja-e ezt a cselekményt?

A miniszterelnöki rezidencia elé tervezett demonstrációkat többször is megtiltották. Aki becsenget magánlakásba azért, hogy a kész helyzet elé állított ellenzéki politikustól vagy újságírótól csikarjon ki nyilatkozatot, az vajon mit követ el? És még a zaklatás elszenvedője szégyellje magát, hogy az ajtó kinyitását bekapcsolt kamerával figyelő televíziós stábnak nem akar nyilatkozni.

Ez a kibontakozóban levő gyakorlat így biztosan nincs rendjén

Nehogy már a csengőfrász uralkodjék el a közszereplőkön, mert soha nem tudhatják, ki áll az ajtó előtt. Erre egyetlen megoldás kínálkozik:

akit az otthonában a lakájmédia – vagy bárki – zaklat, éljen a magánélet védelméről szóló törvény biztosította jogával, és kérjen elégtételt.

Akit saját otthonában támad le egy tévéstáb – és teljesen közömbös, hogy egy születésnapi partit, az esti vacsorát vagy csak a délutáni sziesztát teszik tönkre –, annak érdemes élni a fideszes alaptörvényben biztosított jogával. A Ptk.-t tudjuk idézni:

ha valakit a magánélethez fűződő alkotmányos jogában megsértenek, akár bírói úton is kérjen elégtételt. Mielőtt ez a sajátos és nem kívánatos módszer végképp általánossá válnék.

Forrás

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Magyar György: megint jön a csengőfrász? De egyeseknek baja is lehet abból, ha másokat az otthonában zaklat!

 • 2020.08.12 - 19:48
  Közvetlen hivatkozás

  CSENGŐFRÁSZ?! 1 FRÁSZT: EGÉSZSÉGES, MAGYAR NEMZETI ELLENÁLLÁS!!!
  ÚJABB TÉNYFELTÁRÓ, VÉRLÁZÍTÓ LELEPLEZÉS AZ ORBÁN-MAFFIÁRÓL 2020-ban: MAGYARMATON!!!
  EXTRÉM, ÉLŐ KÖZVETÍTÉSES JOGOS CSALÁD ÉS LAKÁSVÉDELMI AKCIÓ!!!
  GYERTEK EL EGY EMBERT PRÓBÁLÓ ELEVEN ELLENÁLLÁSRA A RENDŐRÁLLAM MEGDÖNTÉSÉT ELŐSEGÍTENDŐ BÁTOR HARCOSAKÉNT 2020. 10. 20-án 10.00-ra az újpesti Mátyás tér 2/B-be: CSALÁDÉRT, LAKÁSÉRT, ÖNBECSÜLÉSÉRT, SZABADSÁGÉRT!!!

  HADÜZENET A ZSÍRMÁJAS MR. BEANNAK alias GYŐRI GÁBORNAK alias ORBÁN VIKTORNAK a 10.000 MAGYAR DEVIZA KÁROSULT ÖNGYILKOSSÁGBA KERGETÉSÉÉRT, A BANKÁRKASZTTAL KÖTÖTT HAZAÁRULÁSÁÉRT (EBRD DIKTÁTUM!), A BOLSEVIK RENDŐRÁLLAM LÉTREHOZÁSÁÉRT ÉS A MAGYAR CSALÁDOK KILAKOLTATÁSÁÉRT!!!
  TUDTAD?! …- hogy az offshore érdekeltségű, terrorizmusból eredő pénzeket tisztára mosó Schmidt Mária cégeivel összejátszik a IV. V. VI. VII. XII. XIII. XIV. XV. XVIII. kerületi és a Budapesti Rendőr főkapitányság, az Intrum Justitia adócsaló offshore cég, a Közjegyző és Lakásmaffia, az MBVK és összeférhetetlen elnöke Schadl György, a Pesti Központi Kerületi Bíróság és a Törvényszék korrupt bírái, a Kúria, a Főügyészség és az alkotmány nélküli Alkotmánybíróság?!
  …hogy a Fővárosi Törvényszék a Magyar Államkincstár és a „Magyar Állam” ezermilliárdokat maszatol el évente Orbán oligarcháinak?!
  …hogy az ún. Babaváró Hitelbe és CSOK-ba rángató NÉPmegtévesztő orbitális ZSIDESZ PROPAGANDA is csupán elektronikus pénzteremtési trükk és a szokásos, de hírhedt uzsorás bankár svindli?!
  Biz’ ám!!!
  A közel 32 éves ún. „Rózsadombi Paktum” (ami a szabadkőműves cionista világszervezet diktátuma!!!) előírásai szerint fosztja ki és kergeti halálba magyarok tízezreit, hogy az izraeli betelepítési program 2022-ig végleg lejátszódhasson!!!
  Ami az érbevágó valóságban arról szól majd, hogy 6 millió magyar rabszolga gürizéséből él jól 4 millió Isten, Anya, Gyermek és Jézus gyilkos új-régi migráns honfoglaló!!!
  SEGÍTESZ TÖRTÉNELMET ÍRNI?!…:O

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.