Készüljön! Valóságos “hőhullám” érkezik a héten! – Megjött a friss, ropogós időjárásjelentés!

Megbolondulni látszik az időjárás! A héten kedden köszönt be a meteorológiai tél, ezen a napon fázhatunk is eleget, néhol hóesésre is számítani kell. Ám a hétvégén szinte visszatér a tavasz, 10-15 fokos -esetünkben- hőség várható. Csak bírja a ketyegő!

Hétfő délelőtt …

  • a nyugati és részben a középső országrész térségében vékonyodó felhőzet, csökkenő párásság mellett szűrt napsütésben lehet bízni. Délebbre valószínűbb a szürke rétegfelhőzet.
  • az ország keleti felén várhatóan megmarad a szürke rétegfelhőzet és a párás, nyirkos időjárás.

Délután

  • a nyugati országrész fölött is vastagodhat, összezáródhat a fátyolfelhőzet, csökken a napsütés esélye. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás elvétve előfordulhat.

Éjszaka

  • fokozódik a párásság, ködfoltok képződnek. A ködösebb területek szitálás, a fagyos órákban ónos szitálás előfordulhat.

Kedden, a meteorológiai tél első napján

hidegre kell készülni, helyenként még napközben is mínuszok lesznek. Ám a hideget melegedés váltja fel és tavaszt idéző hőhullám éri el térségünket a jövő hét közepén – írja a MetKép.

A hét első napjaiban a hidegcsepp beleolvad egy Kelet-Európa felett megerősödő anticiklonba, majd meleg levegő érkezik Közép-Európába. A meleg levegő intenzív beáramlása erős, helyenként viharos széllel jár majd.

Hasonló helyzetben nyáron hazánkban 30-35 fok körüli értékeket mérhetnénk, azonban december elején is elég lesz hozzá, hogy 10-15 fokig kússzanak fel a hőmérők higanyszálai napközben, helyenként akár még ennél is melegebb lehet.

illusztráció: EUmet.hu

Szerdán,

északkeleten, keleten vékonyodhat a felhőtakaró, előfordulhat szűrt napsütés, míg nyugaton borús idő a valószínűbb. Élénkül kissé a délies légmozgás.

<<< Friss hírek! >>>

Csütörtökön, pénteken és a hétvégén

előreláthatólag egy mediterrán ciklon okozhat az eddigieknél változatosabb, országrészenként eltérő időjárást. A ciklon útja és a vele érkező csapadék mennyisége még bizonytalan. Most az a legvalószínűbb, hogy élénkülő délies szelet és enyhülést okoz az ország térségében. A nyugati, délnyugati térségben várható belőle gyakoribb, időszakos eső, míg az ország keleti felére kevesebb csapadék érkezhet.

A hét végén szombaton gyengén felhős lesz az ég, és fagyra csupán északon kell számítani, másutt +3, és +5 fok között várható a minimum hőmérséklet. A délies irányú szél a Tiszától nyugatra élénk lesz, a Dunántúlon erős lökésekkel kísért, míg északnyugaton akár viharos erejű széllökések is várhatóak.

A hőmérséklet maximuma 10 fok körül, esetleg kissé felette várható.

Vasárnap

hajnalban az előző naphoz hasonlóan +3, és +5 fok várható, csak az Észak-Alföldön lehet fagypont közelében a hőmérséklet. Napközben egyre több helyen erősödik meg a délkeleti szél, helyenként viharos lökések kísérik.

A hőmérséklet maximuma 8, és 12 fok között alakul, a legmelegebb a déli tájakon, míg a leghűvösebb északkeleten várható.

A délután folyamán nyugat felől erős felhősödés kezdődik, a késő délutáni óráktól pedig nyugaton elered az eső.

Hétfőn

tovább fokozódik a felmelegedés, éjjel is +4, és +10 fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.

A csapadék fokozatosan kelet felé halad, és egyre több helyen ered el az eső. A hőmérséklet maximuma 10, és 15 fok között alakul, helyenként akár még ennél is melegebb lehet. Területi elosztásban délkeleten lesz a legmelegebb, északnyugaton a leghidegebb. A hét legszelesebb napja lesz, sokfelé viharos erejű széllökések várhatóak.

Biometeorológia

Hétfőn frontmentes időben, a nyugati országrészben van némi esély szűrt napsütésre, másutt marad a szürke, borús idő. A hosszan tartó fényszegény időjárás jelentős mértékben rontja az általános közérzetünket, rossz kedvet, lehangoltságot, súlyosabb esetben depressziós tüneteket okoz.

Csökken a fizikai és szellemi teljesítő képesség, romlik a koncentrációs készség, a figyelmetlenség pedig jelentősen növeli a balesetek kockázatát mind a közlekedésben, mind az otthoni vagy munkahelyi munkavégzés során.

A párás, ködös idő kedvez a vírusok, baktériumok szaporodásának és erősíti a krónikus légzőszervi betegségek (pl. az asztma, légcsőhurut) tüneteit – foglalta össze az Eumet.hu.

pápa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük