Megjött a tél, itt vannak a nagyon is „valódi mínuszok” – havazásra felkészülni!

Csütörtökön délután folytatódik a borongós, szürke idő. Ritkulnak, de helyenként tartósan megmaradnak a ködfoltok. és a „mínuszok”. A ködfelhőzetből szitálás bárhol, bármikor kialakulhat, de jelentős mennyiségű csapadék nem esik. Csak kis eséllyel, és kevés helyen vékonyodhat el a rétegfelhőzet, süthet ki a nap. A rétegfelhőzet teteje 900 méter fölé várható. A következő napokban is  gyenge marad a légmozgás.

Ami a csütörtökből még vissza van

Éjszaka változatlanul borongós, itt-ott ködös időre van kilátás. Helyenként előfordulhat szitálás, ónos szitálás. Fagypont köré, helyenként kevéssel az alá hűl a levegő.

Pénteken sem érkezik változást hozó front térségünkbe, így szinte megegyezik a várható időjárás a csütörtökivel: hajnalban, reggel sűrűbb köd, fagypont körüli hőmérséklet, napközben szürke, párás, rétegfelhős, helyenként tartósan ködös idő lesz szitálásokkal. Napsütésnek a hegyekben is kicsi az esélye. A nappali órákban is csak pár fokot emelkedik a hőmérséklet.

Éjjel fokozódik a párásság, ismét fagypont köré, helyenként az alá hűl a levegő. Elszórtan lehet szitálás, ónos szitálás. Szombat hajnalban, az északkeleti országrészt elérheti egy csapadékmező, melyből Borsod és Szabolcs térségében gyenge havazás is kialakulhat.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

csütörtök délután +1 – +4,

péntek reggel -2 – +2,

péntek délután +1 – +5,

szombat reggel -1 – +2 fok körül alakul.

– Szombaton, az ország nagyobb, nyugati és középső térségében borult, ködfelhős, nyírkos, hideg idő várható változó sűrűségű ködfoltokkal, néhol szitálással. Délután, este élénkül a szél. Az északkeleti, keleti térségben is borongós idő lesz, de ott kialakulhat hószállingózás, gyenge hóesés, havas eső a nap folyamán.

– Vasárnap egy gyenge, térségünkben elgyengülő hidegfront kissé átkeverheti a megülepedett párás, hideg levegőt. Nő az esélye a felhőzet felszakadozásának, időszakos napsütés kialakulásának. Elvétve hózápor is kialakulhat.

– Hétfőn a front mögötti szeles időben várhatóan kitisztul az ország felett az ég. Több órás napsütésben bízhatunk, de ennek ellenére hideg idő valószínű.

– Kedden és szerdán frontmentes, szélcsendes, napos, illetve szűrt napsütéses idő ígérkezik. Hajnalonként erősebb fagyra van kilátás és várhatóan napközben is csak kevéssel emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A hét közepétől ismét fokozódhat a ködhajlam.

Orvosmeteorológia

A napokban  nem várható fronthatás térségünkben. Anticiklon alakítja időjárásunkat, többnyire borongós, ködfelhős, helyenként ködös időt okozva. A hideg, nyirkos idő miatt öltözzünk rétegesen, nyakunkat védjük sállal, fejünket sapkával. Ez az időjárási helyzet kedvez leginkább a vírusok terjedésének. A tartós szürkeség és fényhiány hangulatunkat negatívan befolyásolhatja, felerősödhetnek a depressziós tünetek. Az éjszakánként, hajnalonként előforduló ónos szitálás jelentősen növeli a balesetek kockázatát mind a járművel, mind a gyalogos közlekedők számára!

Legyenek körültekintőek, óvatosak, mert az egészségügyi rendszer nagyon le van terhelve, így azután sokkal könnyebben nem és hatékonyabban támadhatják a mínuszok.

Forrás

Kapcsolódó

 

mínuszok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük