Mi az? Itt van, megjött, de az Európai Unió óva int a használatától! Hát persze, hogy a Szputnyik!

Az Európai Unióban nem lehet olyan vakcinát forgalmazni, amit nem engedélyezett az uniós hatóság, de van egy kiskapu, aminek felhasználásával Orbánék behozhatják és terjeszthetik az orosz oltóanyagot. Az Európai Bizottság az oltásokba vetett általános bizalmat félti – írta a HVG.

Megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre,

a magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében – jelentette be közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök délután.

„A kormány minden létező erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb forrásból, a legjobb minőségű és legbiztosabb hatékonyságú vakcinát biztosítsuk a magyar emberek számára, az életük és egészségük megvédése érdekében. Magyarország az első olyan európai ország, amely orosz oltóanyagmintát kapott. Budapesten a Sputnik V.”

Szijjártó -a szakember- elárulta,

így szállítják a magyar hatósági laboratóriumba is a mintákat, ahol az elkövetkezendő időszakban a magyar szakembereknek lesz lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák a vakcinát, és a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az

„esetleges felhasználhatóság és esetleges engedélyezés” ügyében.

Ezek az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja.

„Ez is készül, és hamarosan itt lesz, és akkor a magyar szakemberek elkezdhetik az elemző munkát”

<<< Friss hírek! >>>

Az EU óva int!

A magyar kormány arra vonatkozó terve, hogy importálja, és esetleg fel is használja a Szputnyik nevű orosz koronavírus-vakcinát, biztonsági aggályokat vet fel, és rombolhatja az oltóanyagokba vetett általános bizalmat

– közölte az Európai Bizottság a Reuters hírszolgálat tudósítása szerint.

A cikk szerint példátlan lenne, ha a magyar kormány tesztelné, majd esetleg gyártaná is az orosz vakcinát.

„Az a kérdés, hogy egy tagállam valóban beadatna-e a polgárainak egy olyan vakcinát, amit nem vizsgált az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)”

– jelentette ki a Bizottság egyik szóvivője.

A hatályos szabályok szerint az orosz vakcinát nem lehet forgalmazni a tagállamokban, amíg az EMA jóvá nem hagyta

– közölte a szervezet.

Falus Ferenc volt tisztifőorvos szerint

érdektelen politikai kommunikáció Szijjártó Péter részéről az, hogy elsőként kapunk 10 mintát az orosz vakcinából. Hangsúlyozta, hogy az egészségre veszélyt nem jelent, viszont a vakcinák hatékonysága erősen kérdéses.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük