Újabb hungarikumért irigyel minket Európa! – Megkezdődik a kinevezéses művészképzés

Nincs igazuk a károgóknak, akik könnyeznek és sopánkopdnak a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) barbár szétverése miatt! Valami egészen új születik itt a Duna partján, nevezzük kinevezéses művészképzésnek. Ez az egykor jól bevált feudális módszer felújítása eredeti fideszes elemekkel gazdagítva.

Most – egyebek mellett – az SZFE megújítása van soron

Történetírók még emlékeznek rá, hogy Leonardo da Vinci a francia király, I. Ferenc udvari festője volt a XVI. században. S ha már a rivális franciának volt udvari művésze, hát kellett VIII. Henrik angol királynak is, tehát szegődtette Holbein mestert, lám, milyen jól járt ezzel ő is meg az utókor is. XIV. Lajos udvari táncszínházat működtetett, és még uralkodók sokasága fizette saját pénztárából kedvelt művészeit.
Most a magyarországi regnáló hatalom jellegéhez igazodva valami ilyesmi történik napjainkban is,

a legutóbbi időkben 16 kulturális célzatú állami intézmény alakult, valamennyi nagy műgonddal őrzi és ápolja a nemzeti hagyományokat, kulturális értékekeinket, és emészti a közpénzt.

Most – egyebek mellett – az SZFE megújítása van soron

Valamely – érdemes és kiváló művészi díjat érdemlő elme – kifundálta, hogy milyen jó is lenne ezt a folyton önállóskodó csepűrágó népséget beterelni a nemzeti akolba, s elmagyarázni nekik, mi a haza, mi a kereszténység és milyen az igazi művészoktatás. Összefércelték tehát az egyetemfenntartó alapítványt, s kinevezték a kuratóriumot, no meg a hős katonát kancellárnak, átruházták a fenntartói jogokat, s adtak nekik a kezdéshez egy csinos kis summát. (Fizetésemelés= több mézet a madzagra!) Ez volt a kinevezéses művészképzés gyakorlati bevezetésének első fázisa. Tudni kell, a módszer fundamentális eleme, hogy alkalmazásáról, a technikai részletekről az érdekeltekkel nem kell elcsevegni, nincs szükség a tájékoztatásukra, pláne nincs szükség a hajlandóságuk megnyerésére. Közölni kell velük, hogy ezen túl minden jobb lesz, de ami – szerintük – régen jó volt, az később is megmaradhat. Ennyi.

A kinevezéses művészképzés lényegi, tartalmi eleme, hogy a hallgatók és az oktatók véleményével nem kell törődni

A korszakos jelentőségű hungarikum bevezetésében némi akadályt jelentett, hogy a művészpalánták inkább elfoglalták az egyetemet, semmint elfogadták volna az oktrojált megújítást, de a kinevezéses művészképzés lényegi, tartalmi eleme, hogy a hallgatók és az oktatók véleményével nem kell törődni, elég ha parancsokat adnak ki, például elveszik tőlük a félévi eredményeket és az ösztöndíjakat nem fizetik ki. Ehhez a módszerhez éppen kapóra jött a járvány, ami miatt a hallgatók kénytelenek voltak fealdni az egyetem blokádját. Így aztán magyaros huszárvágással el lehetett venni az egyetemi épületeket, és oda lehetett adni azokat valamely kéznél levő egyháznak. Majd szét lehetett szedni az intézményt darabokra, és külön-külön új nevet adni a többféle új semminek, ami létrejött az egykor kiváló valamiből. Ez a kinevezéses művészképzés második fázisa.

A következő feladat az oktatói gárda kiválasztása

Ez is megtörtént. Híres, sőt jó hírű művészek, művészképzésben és egyéb szakmákban szerfölött járatos szakemberek kaptak felkérést a jövő nemzeti-keresztény szellemű színészeinek és rendezőinek nevelésére, íme, maga Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke is vállalta a jövendő rendezői osztály vezetését, holott annyi más fontos közérdekű teendő nehezedeik a vállára, senki nem is tudja, hogy mi módon képes oly kiválóan megfelelni sokféle munkakörében.

Utolsó fázis a hallgatók kinevezése

No! Van már a lelkekről gondoskodó tanrend, vannak intézmények, van oktatói gárda, eljött az ideje az utolsó fázisnak, a hallgatók kinevezésének. Az új oktatási módszer önállóságának, az egyetem autonómiájának legfontosabb vonása a hallgatók kinevezéses kiválasztása. Ez még várat magára, de vannak sejtéseink.

Aki mániákusan művész akar lenni, mégpedig az új, híven magyar és keresztény SZFE elvégzése útján, annak nem többrostás tehetség-felmérésen kell majd keresztülesni, hanem kiválasztáson.

Ennek fő követelményei:

 • a nemzet iránti lojalitás,
 • csinos kun-kipcsak-avar-szittya magyar arcvonások,
 • Wass Albert, Tormay Cécile, esetleg Donászy Ferenc műveinek ismerete,
 •  öt fontos passzus felmondása a Bibliából.

Mindazon jelöltek, akik eleget tettek ezen követelményeknek, és dadogás nélkül képesek elmondani a

„Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek az isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában! Ámen!”

nemzeti ima sorait, kinevezést nyernek a nemzeti színművészeti egyetemre.

Európa! Nagyvilág! Hollywood és Cinecittá! Irigykedj! Újabb hungarikum indul el hódító útján!

sötétweb

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Újabb hungarikumért irigyel minket Európa! – Megkezdődik a kinevezéses művészképzés

 • 2021.01.23 - 20:41
  Közvetlen hivatkozás

  Egészen rövid összefoglalása a cikknek:-
  (bár ezt nem én találtam ki, de ide is illik) Amihez Orbán hozzányúl, az sz@rrá változik. És bizony ebben az országban sokminden sz@rrá vált

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük