Megkezdődött a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek csúcsértekezlete

A brüsszeli ülés megnyitását megelőzően légibemutatót tartottak egy-egy helikopter részvételével a szövetség minden tagállamából. A gépek átrepültek a NATO-székház fölött. A Magyar Honvédség egy Mi-17 típusú szállítógéppel vett részt a bemutatón.

A kétnapos értekezlet középpontjában a tagállamok védelmének és biztonságának fokozása, valamint az európai katonai mobilitás és a védelmi kiadások növelése áll. Macedónia pedig nagy valószínűséggel meghívást fog kapni a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

A találkozón nagy hangsúlyt kap a méltányos tehermegosztás kérdése, ugyanis az Egyesült Államok továbbra sem tartja elégségesnek az európai szövetségesek katonai költségvetését. A vezetők tárgyalnak a NATO-Oroszország viszonyról, továbbá a várakozások szerint megegyeznek a szervezet parancsnoki szerkezetének megerősítéséről.

Donald Trump „nagyon jónak” nevezte a kapcsolatát Angela Merkellel

Donald Trump amerikai elnök szerdán – kétoldalú találkozójukat követően – a problémák ellenére, „nagyon jónak” nevezte a kapcsolatát Angela Merkel német kancellárral. A találkozóra a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó margóján került sor.

„Nagyon-nagyon jó kapcsolatunk van a kancellárral. Fantasztikus a viszonyunk Németországgal” – hangoztatta Trump a közös sajtóértekezleten, amelyen – tájékoztatása szerint – a katonai költségvetés növeléséről, kereskedelmi kérdésekről és az általa délelőtt élesen bírált Északi Áramlat-2 orosz gázvezetékről is szó volt.

A migrációról is egyeztettek

Merkel arról számolt be, hogy ezen témák mellett a migráció ügyéről is egyeztettek, és leszögezte, hogy várakozásokkal tekint a további tárgyalások elé Trumppal. Az Egyesült Államok ugyanis továbbra is fontos partnere Németországnak.

Macron: a NATO meggyengülése hosszú távon költséges lenne a tagállamoknak

Emmanuel Macron francia elnök szerint a NATO meggyengülése hosszú távon költségesebb lenne a tagországok számára, mint a védelmi kiadások növelése – közölte szerdán a párizsi államfői hivatal az észak-atlanti szövetség brüsszeli csúcstalálkozójának megkezdése után.

A csúcsértekezlet egyik témája a tagországok védelmi költségvetése, miután Donald Trump amerikai elnök többször kijelentette, hogy az Egyesült Államok európai partnereihez képest jóval nagyobb mértékben járul hozzá a NATO tevékenységéhez.

A közlemény arra is kitért, hogy Macron a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjére Moszkvába utazik, ahol orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal is megbeszélést folytat. Franciaország válogatottja bejutott a döntőbe.

Macedónia meghívást kapott a csatlakozási tárgyalások megkezdésére

A Görögországgal fennálló névvita várható lezárásának köszönhetően, – a várakozásoknak megfelelően – Macedónia meghívást kapott a NATO-csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

A katonai szervezet tagállami vezetői által elfogadott közös nyilatkozatban üdvözölték a névvita rendezését és a macedón kormány reformintézkedéseit.

Főtitkár: jelentősen növekszik a NATO-tagállamok védelmi hozzájárulása

Jelentősen és folyamatosan növekszik a tagállamok védelmi hozzájárulása, a hidegháború óta most a legmagasabb az európai és globális védelemre fordított kiadások összege – jelentette ki a NATO főtitkára.

Jens Stoltenberg azt mondta, hogy a tisztességes tehermegosztás megerősíti a szövetséget, hitelességét, a tagállamok közötti szolidaritást és szükség esetén gyors reagálási képességét. A tagállamok elkötelezték magukat amellett, hogy javítsák a védelemre fordított költségek és a felelősség megosztásának egyensúlyát – fűzte hozzá.

Tájékoztatása szerint nyolc tagország – az Egyesült Államok mellett Észtország, Görögország, Nagy-Britannia, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia – várhatóan már idén teljesíti azt a 2024-ig szóló célkitűzést, amely szerint a tagállamok bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják

Megállapodás született a NATO parancsnoki struktúrájának megerősítéséről

A NATO-tagországok állam- és kormányfői megállapodtak a szövetség parancsnoki struktúrájának megerősítéséről, amely hozzájárul ahhoz, hogy a jelenleginél rövidebb idő alatt legyen megvalósítható a csapatok és katonai eszközök Észak-Amerika és Európa közötti utánpótlása és európai mozgathatósága – közölte a NATO főtitkára.

Jens Stoltenberg elmondta, hogy a parancsnoki struktúra megerősítése révén az évtized végén szükség esetén 30 gépesített zászlóalj, 30 repülőszázad és 30 csatahajó 30 napon belül vagy akár ennél rövidebb idő alatt bevethető lesz az eddig 90 napos határidő helyett.

A struktúra megerősítésének részeként az észak-amerikai és az európai szövetségesek közötti szorosabb kapcsolatért felelős parancsnokságot hoznak létre az amerikai Norfolkban, valamint az európai csapatmozgás összehangolásáért felelős központ jöhet létre Németországban – tette hozzá.

Bolgár elnök: Trump megduplázná a védelmi kiadások elvárt szintjét

Donald Trump amerikai elnök szerdán felszólította a NATO tagállamait, hogy emeljék védelmi kiadásaikat a bruttó hazai termékük (GDP) 4 százalékára, a korábbi hivatalos elvárás duplájára – közölte Rumen Radev bolgár államfő az észak-atlanti szövetség brüsszeli csúcstalálkozójának szünetében.

„Trump elnök szólalt fel először, és felvetette, hogy nem elegendő a GDP 2 százalékára növelni a katonai költségeket, hanem 4 százalékot kellene elérni” – mondta Radev.

Sajtótájékoztatóján megkérdezték erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, aki úgy vélekedett, hogy először a hivatalos, jóváhagyott elvárásoknak kell eleget tenni, márpedig a szövetségesek jó úton haladnak efelé.

A NATO tagországai 2014-ben vállalták, hogy tíz éven belül GDP-jük 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat.

Szijjártó Péter: Magyarország növeli hozzájárulását a NATO erőfeszítéseihez

A nemzetközi biztonsági rendszert keleti és déli irányból érő folyamatos kihívások miatt Magyarország növeli hozzájárulását a NATO erőfeszítéseihez – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Brüsszelben, a kétnapos NATO-csúcstalálkozó szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva.

Zrínyi 2026

Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország folyamatosan növeli hozzájárulását ahhoz is, hogy a NATO ereje növekedhessen. Ennek érdekében az ország átfogó haderőreformba kezdett, amelynek nyomán regionális szinten versenyképes hadsereg jön létre. A kapacitások modernizálását Magyarország elkezdte, a Magyar Honvédség új helikoptereket szerez be mintegy 100 milliárd forint értékben.

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programnak köszönhetően Magyarország a korábbi megállapodásoknak megfelelően el fogja érni, hogy a védelmi kiadások a GDP 2 százalékát tegyék ki – tette hozzá.

Az amerikai demokraták bírálják Trumpot

A demokrata párti politikusok élesen bírálják Donald Trump amerikai elnök retorikáját a brüsszeli NATO-csúcson, míg a republikánusok egyetértenek az elnök mondandójának lényegével.

A Demokrata Párt kongresszusi vezetői közös nyilatkozatban ítélték el Donald Trump brüsszeli megnyilvánulásait. Nancy Pelosi a demokrata párti képviselők, Chuck Schumer a demokrata szenátorok frakciójának nevében adta ki a közös nyilatkozatot, amelyben leszögezik: “Trump elnök pimasz sértegetései és befeketítése, amelyekkel az Egyesült Államok egyik legrendíthetetlenebb szövetségesét, Németországot illette, zavarba ejtőek. Ma reggeli viselkedése újabb, mélyen aggasztó jele annak, hogy az elnök lojálisabb Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, mint NATO-szövetségeseinkhez”.

A republikánusok egyetértenek az elnökkel

Republikánus politikusok egyetértettek az elnök mondandójának lényegével, mind a német gázellátást, mind pedig a NATO-tagországok védelmi kiadásait illetően.

Lindsey Graham, dél-karolinai szenátor elmondta: Donald Trumpnak “igaza van, nemkívánatos következményekkel jár, hogy Németország Oroszországtól vásárol gázt, és igaza van a védelmi kiadásokat illetően is. De mindezzel együtt nekem az a célom, hogy a NATO erősebb legyen és ennek egyetlen módja az, hogy tartsuk magunkat a játékszabályokhoz és a vállalt kötelezettségekhez. Az én üzenetem: egy erősebb NATO jobb Amerikát jelent”.

Paul Ryan házelnök, szintén republikánus politikus azt hangoztatta: egyetért Trump aggodalmaival az orosz gázvezeték és a német védelmi kiadások miatt. “Valahányszor európai szövetségeseinkkel találkozom, ugyanezt az aggodalmat vetem fel neki az Északi Áramlat-2 (új vezeték, amely szintén orosz gázt szállít majd Németországba) miatt” – fogalmazott Ryan, s hozzátette: az elnöknek abban is igaza van, hogy a NATO-szövetségeseknek tartaniuk kell magukat a vállalt kötelezettségeikhez, ami a GDP (bruttó hazai termék) két százalékának megfelelő összeg kifizetését jelenti a közös védelem céljaira.

“Németország az Európai Unió legerősebb gazdasága, Németországnak muszáj vállalnia a kétszázalékos védelmi kiadást, ahogyan erre ígéretet tett a Walesben tartott csúcsértekezleten” – hangsúlyozta a republikánus házelnök.

Az amerikai képviselőház szerda délután az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét támogató határozatot fogadott el. Az egyhangúlag megszavazott, de kötelező erővel nem bíró határozat megerősíti, hogy az Egyesült Államok támogatja a NATO-t. Kedden éjjel a szenátus 97:2 arányban hasonló tartalmú határozatot fogadott el.

(Forrás: MTI)

A NATO mindig is az atomfegyverek nélküli világért küzdött

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük