Frissítve! Megkezdődtek a vidéki demonstrációk

Országszerte tiltakoznak az ellenzéki pártok, a szakszervezetek és a civilek magyar és európai uniós zászlókkal, párt- és szakszervezeti lobogókkal, illetve a követeléseiket megfogalmazó transzparensekkel a kormány intézkedései ellen.

Az Orbán-kabinet ellen tüntettek Salgótarjánban

A városon végigvonuló autós felvonulást, majd a Fő téren tüntetést tartottak Salgótarjánban szombaton délelőtt a munka törvénykönyvének módosítása ellen, rugalmasabb nyugdíjbavonulási rendszert és a sztrájktörvény megváltoztatását követelve. A rendezvényen szakszervezeti vezetők és hét párt képviselői szólaltak fel.

A demonstráción Rabi Ferenc, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) elnöke hangsúlyozta, a hatalom át akarja alakítani a munka világát, és nem akarja figyelembe venni a szakszervezeti, munkás, munkavállalói követeléseket.

Kitért rá, hogy a megváltozott adószabály miatt a minimálbér nem kétszeresére, hanem 65 százalékkal emelkedett, és Szlovákiában 44 ezer forinttal magasabb a minimálbér, mint Magyarországon.

Átalakított nyugdíjrendszer

A követelések között sorolta a tisztességes megélhetést biztosító béreket, a béren kívüli juttatás visszaállítását, a közszféra béreinek rendezését. Kitért rá, úgy alakították át a nyugdíjrendszert, hogy elvették a bányászok, kohászok, a radioaktív sugárzásnak kitett munkahelyeken dolgozók korkedvezményét, és kérdés, hogy 65 évesen fel tud majd-e mászni három emelet magasra dolgozni a szénkőfejtésen.

Demeter László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nógrád megyei titkára azt fogalmazta meg, „követeléseink vannak, mert elegünk van”. Bírálta a rabszolgatörvényt megszavazó nógrádi képviselőket, és az egyszámjegyű minimálbér, bérminimum megállapodást aláíró szakszervezeti vezetőket is.

Nem engedik meg a túlóratörvény alkalmazását

A DK, az Európai Baloldal-Munkáspárt 2006, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői a tüntetésen emlékeztettek, hogy Salgótarján önkormányzati cégeinél közgyűlési döntés alapján nem engedik meg a túlóratörvény alkalmazását, valamint bírálták a kormány.

A kétszáz-kétszázötven résztvevő „elég volt”, „igazságot”, „nem hagyjuk” skandálásokkal kísérte a szónokok szavait.

A felszólalások után a tüntetők sípolva, zászlókkal, „Túlórázni jöttem” feliratú táblákkal indultak el Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő irodájához. Demeter László a postaládába tette a követeléseket, és mint mondta, elmennek majd a képviselő fogadónapjaira.

„Orbán, takarodj!”

Miskolcon mintegy ezren demonstrálnak. A tüntetők a Búza téren gyülekeztek, és a Széchenyi István úton vonulnak a Városház tér felé, ahol a szakszervezetek és pártok képviselői tartanak majd beszédet. A legnépszerűbb rigmusok a „Nem leszünk rabszolgák!”, „Aki dudál, velünk van!” és az „Orbán, takarodj!”
Debrecenben is az „Orbán, takarodj” rigmust skandálva vonult néhány száz ember a városi televízió, vagy ahogy a tüntetés moderátora fogalmazott,
„a Fidesz kiszolgálóinak, a hatalom seggnyalóinak” központja elé.
A résztvevők egy része jobbikos, nemzeti, szivárvány színű és a Szolidaritás zászlóit tartotta a kezében. Amikor a Momentum szónoka arról beszélt, hogy azzal vádolták, egy percet sem dolgozott életében, valaki Kósa Lajosra utalva bekiabálta: „Lajos sem!” „Nem félünk!” – skandálták aztán a demonstrálók.

Példaértékű szolidaritás

Tatabányán az ellenzéki politikusok és szakszervezeti vezetők részvételével tartott tüntetésen Tompa Andrea író szólalt fel elsőnek. „Olyan országban szeretnék élni, mely értéknek tartja a munkát, és tiszteli a szabadidőt, valamint a szabadságot” – mondta.
Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kitartást és összefogást kért a tüntetőktől, valamint a munkások és diákok szolidaritását tartotta példaértékűnek.
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke emlékeztetett, március 14-ére sztrájkot hirdettek; azért nem előbb, mert ezt a törvények nem teszik lehetővé. Erre valaki bekiabálta: „Ezek az ő törvényeik!”, és nem kellene figyelembe venni, mit enged meg a jogszabály. A szakszervezeti vezető felszólította hallgatóságát, ne hagyják, hogy kihasználja és megossza őket a kormány. Hangsúlyozta, az lenne a cél, hogy minél többen lépjenek be a szakszervezetekbe, mert a munkahelyeken csak ők tudnak sztrájkot szervezni.
A demonstráción az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Jobbik zászlóit lehet látni a tömegben.

 „Szép volt, csajok”

Óriási taps és üdvrivalgás fogadta a színpadra lépő ellenzéki képviselőnőket. „Szép volt, csajok'” – skandálták a tüntetők. Először Bősz Anett, majd az LMP-s Demeter Márta beszélt. A zöldpárt politikusa leszögezte: elsődleges cél a rabszolgatörvény eltörlése, a sztrájk támogatása. Cél továbbá az új Munka törvénykönyve elfogadása, ezen dolgoznak a szakszervezetekkel. „Mi a multik helyett az emberek oldalán állunk” – mondta Demeter Márta. „Emeljék egységesen 60 ezer forintra az összes illetményalapot! Bontsuk le tégláról téglára a NER-t. Mi erre a feladatra jelentkezünk” – zárta beszédét az LMP képviselője.
Melyikőtök akarja kimosni Bayer Zsolt száját?”
– ezt a kérdést már az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tette fel, aki fehérsapkás nőknek nevezte a színpadon álló képviselőtársait.
Szabó Tímea (Párbeszéd) azt üzente Németh Szilárdnak és Orbán Viktornak, hogy hazudnak, és ezt azért teszik, mert félnek.

 

Folytatjuk az ellenállást, és nem megyünk sehova. Orbán Viktor és Németh Szilárd azt gondolta, hogy januárban itt már semmi sem lesz

– mondta az ellenzéki képviselő.

„Azért vagyunk itt, mert el akarjuk takarítani őket.”

Amióta az ellenzéki képviselőnők szónokoltak, az addig kissé lagymatag hangulatú demonstráció résztvevői érezhetően lelkesebbek lettek, mondhatni felforrósodott a légkör.
Szél Bernadett független képviselő azt üzente, Orbán Viktor nem nézhet át az ország felén. Erre a tömeg skandálni kezdte: „Mi vagyunk a többség”.  A képviselő azzal zárta a beszédét, álljon le az ország, mert nő az erő.
Vadai Ágnes (DK) arról beszélt, „magyar vagy, és ezt nem kérdőjelezheti meg senki”. “Nyolc éve mit látok? Lassan több a stadion, mint a körzeti orvos. Az alapszolgáltatások az oktatásban és az egészségügyben nem működnek, a miniszterelnök meg gyáva. Azt akarja, hogy elmenjünk az országból. Hát nem!” – mondta Vadai Ágnes.
A női képviselők közül utolsónak a jobbikos Varga-Damm Andrea beszélt, akinek szónoklata alatt az „Orbán, takarodj!” és a „Hajrá, csajok!” rigmust kezdték skandálni a tüntetők.

Magyarország ma a nemzetközi térben szitokszóvá vált. Orbán Viktor a legnagyobb bűnt azzal követte el, hogy honfitársainknak le kell szegni a fejüket, amikor kilépnek az országból, mert magyarok”

– mondta a képviselő.

„Nem leszünk rabszolgák!”

Beszéde után a résztvevőkkel együtt elénekelték a Kossuth-nótát (amit egyébként Orbán Viktor és Semjén Zsolt együtt bömbölt tavaly április 8-án, a választás éjszakáján), majd, miközben a tüntetők mobiltelefonjukkal világították, elszavalták a Nemzeti dal első versszakát. A tatabányai kormányellenes tüntetés a Himnusszal ért véget. A demonstráció után sokan a helyi Fidesz-irodához vonultak.
Pécsett mintegy 700-900 fő vonul – írja a Szabad Pécs. Itt is csatlakoztak a tüntetőkhöz az ellenzéki pártok. A demonstrálók a város főterére vonultak, de a tudósítás szerint a résztvevők száma nagyjából kétharmada a legutóbbi tüntetés résztvevőinek.
A szakszervezetek által szervezett demonstráció résztvevői egyebek mellett „Túlórázni jöttünk!” rigmusokat skandálva  „Elég!”, „Nem leszünk rabszolgák!” és „Gundel menüt pécsi iskolákba!” feliratú transzparensekkel vonultak fel a belvárosban. A tömegben látni lehetett az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum zászlóit is.
Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség dél-dunántúli regionális ügyvivője Pécs főterén, a Széchenyi téren összegyűlt demonstrálók előtt azt mondta: az évi négyszáz óra túlmunka szétzülleszti a családokat. Szavai szerint a munkavállalók heti öt napot és napi nyolc órát akarnak dolgozni, ha pedig túlórát vállalnak, nem három éven belül, hanem a lehető leghamarabb szeretnék megkapni annak ellenértékét.

Biztosítsák a tanszabadságot!

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője közölte, a kormány nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, ezért erre a sztrájktörvény erejével, sztrájkbizottság alakításával kényszerítik rá. Az ügyvivő követelésként fogalmazta meg a munkavállalókra hátrányos rendelkezések módosítását, a béren kívüli juttatások, az intézmények szervezeti és gazdasági autonómiájának visszaállítását, a sztrájkjog gyakorolhatóságát és a tanszabadság biztosítását is.
Hetesi Ildikó, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Baranya megyei titkára arra szólította fel hallgatóságát, hogy tegyenek az érdekvédelem gyengítése ellen, Varga Orsolya, a Nők Ellenállási Mozgalmának képviselője pedig azt mondta, össze kell fogni és nemet kell mondani a korrupcióra, a félelemre, az Orbán-rezsimre.
A tüntetések mellett délután blokádok is voltak vidéken. A Mérce azt írta: Nyíregyházán több mint hatvan autó vett részt az útlezárásban. Zalaegerszegen ötven autóval tüntettek; Kocsi Béla szakszervezeti vezető szerint 2012 óta nem volt ekkora megmozdulás a városban.

 

(Forrás: MTI, Népszava)

Kapcsolódó

Apa! Kezdődik! – Élőben a Gundel elől…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük