Sorting by

×

Meglepő és mulatságos! – A tények veresége a hittel szemben – Novák Katalin Portugáliában

Novák Katalin családügyi miniszterünk, aki (nyilván segítendő az EU csúcstalálkozó sikerét) Portugáliában tárgyalt, megbeszélést folytatott Ana Mendes Godinho munka-ügyért, szolidaritásért és szociális biztonságért felelős portugál miniszterrel.

Évről évre könnyebb a gyereknevelés

Amint azt az MTI tudósításából a nagyközönség megtudhatta, Novák Katalin meglepetést is szerzett vendéglátójának, amikor arról tájékoztatta, miként lehet sikeres gazdaságpolitika mellett sikeres a családpolitika is. (Mulatságos is lehetett hallgatni.) A magyar családok védangyala szerint a portugál módszer alapvetően eltér a magyartól: Lisszabonban segélyalapú, Budapesten munkaalapú szociális és családtámogatási rendszer működik.

„ Magyarországon abban hiszünk, hogy tisztességes munkát és tisztességes munkából való megélhetést kell biztosítani az embereknek, azt kell lehetővé tennünk, hogy mindenki a munkájából nevelhesse a gyermekeit, és tisztességesen el tudja tartani a családját”

– mondta Novák Katalin, aki szerint a kormány bízik abban, hogy ez nálunk évről évre könnyebben megy.

Kicsit fikázta is a házigazdát

Novák Katalin a tudósítás szerint úgy találta, hogy Portugáliában nem igazán erős a családpolitika, hiányoznak az ország egészére kiterjedő, magas családi támogatások. A gyerekvállalási kedv is alacsony, egyre kevesebb a házasságkötés, ők inkább a migrációban látják a demográfiai gondok megoldását, míg a magyar kormány a gyerekvállalást szeretné segíteni. Vagyis a miniszter szerint mi jobbak vagyunk családtámogatási ügyekben, mint Portugália.
Végül is ez is lehetséges.

Hogy is van ez?

Kár, hogy az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) 2019-es jelentése szerint egyébként Svédország, Norvégia, Izland, Észtország és Portugália családtámogatási rendszere is jobb a magyarnál, és a gyerekvállalási kedv sem nőtt annyira nálunk, hogy a születések száma utolérje a halálozásokét, a járvány pedig csak tovább rontotta az arányokat.
Azóta változott a helyzet, vagyis némileg emelkedett a születések száma és jelentőseb-ben a házasságkötéseké, de a demográfiai folyamatokban egy-két hónap vagy akár év adatai még nem elégségesek tendenciák kialakulásához, s még az is elképzelhető, hogy a házasságkötések számának emelkedésével párhuzamosan idő haladtával mind több lesz a válás is, de ez még a jövő zenéje. A demográfiai folyamatokat 10-15 éves távlatok nélkül nemigen lehet helyesen megítélni.
De ami Novák Katalin nyilatkozatában igazán érdekes, az a munkába vetett hite. Idézzük ismét: „Magyarországon abban hiszünk, hogy tisztességes munkát és tisztességes munkából való megélhetést kell biztosítani az embereknek.“
Ez bizony igaz! De van itt egy kis bökkenő!

Szikár dolgok a számok

2021. januárjában kelt jelentés szerint 2019-ben Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a havi nettó kereset. Budapesten havi nettó 260 ezer forint, a megyei jogú városokban 214 ezer forint volt a kereset, míg a többi városban 186 ezer forint, végül a községekben 161 ezer forint. A fizetések azóta számottevően emelkedtek, de az arányok aligha változtak.
A GKI 2021. februárjában közzétett értékelése szerint a gazdasági növekedés ellenére az elmúlt 10 év alatt a magyar lakosság jövedelmeinek koncentrációja (a KSH adatok alapján) gyakorlatilag nem változott. 2019-ben (ahogy 2010-ben is) a lakosság össz-jövedelmének csaknem negyedével (23 százalékával) a leggazdagabb 10 százalék, illetve 50 százalékával a legfelső 30 százalék rendelkezett. A legalsó tizedbe tartozó háztartások a jövedelmek csupán 3 százalékát, az alsó 30 százalékba tartozók pedig 14 százalékát birtokolták. A járvány időszakában ezek az arányok a népesség további elnyomorodásával a gazdagok javára változtak.

Novák Katalin

Nem jó dolog a hit körébe sorolni közgazdasági kérdéseket

Hogy Novák Katalin és esetleg az egész kormány, sőt az engedelmes fideszes hivatali tintanyalók hada miben hisz, az egy dolog. Döntéseket hozni azonban inkább a tények alapján kellene, s a tények egyelőre azt mutatják, hogy a magyar népesség többsége, vagyis a munkájukból élők saját jövedelmükből egyre kevésbé képesek tisztességesen megélni és még kevésbé családjaikat tisztességesen eltartani. Szükség lenne a jövedelmi támogatásokra – különösen most, amikor a járvány miatt több százezren maradtak munka és jövedelem nélkül. Csakhogy a „tisztességes munka és tisztességes jövedelem“ a Fidesz-szótárban nem ugyanazt jelenti, mint a magyar nyelv értelmező szótárában. Amennyiben a „tisztességes“ minősítés tartalmát és mértékét kizárólag a Fidesz határozza meg az egyes népességi rétegekre vonatkoztatva, (amint az történik ma Magyarországon), akkor minden lehetséges, és Novák Katalin miniszter, nemkülönben eszmetársai abban hihetnek, amiben csak akarnak. A tényeknek pedig annál rosszabb!

Novákiáda a Városi Kuríron!

Novák Katalin

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.