Megrázó interjú! Megszólalt a nővér, akinek az a munkája, hogy kikapcsolja a lélegeztetőgépet

Vannak dolgok, amik a világon mindenhol egyformák. Ezek közé tartozik az az emberi dráma, amit az intenzív osztályokon dolgozó nővér élhet át minden esetben, amikor megnyom egy gombot, ami betege számára a visszafordíthatatlant jelenti. 

Nem lehet naponta “belehalni”….

Megrázó interjút adott a londoni Royal Free Hospital intenzív osztályán dolgozó Juanita Nittla főnővér, akinek a feladatai közé tartozik többek között, hogy kikapcsolja a lélegeztetőgépet azoknál, akiknél már nincs esély a túlélésre. A COVID-19 ellen ugyanis nincs gyógymód, vagy legyőzi a beteg szervezete a vírust, vagy alulmarad. A lélegeztetőgép pedig csak egy segédeszköz.

A gombnyomás….

A nővér elmesélte, hogy április második hetében, egy reggeli műszakban az volt az első feladata, hogy leállítsa egy ötvenes éviben járó, koronavírusos nővér lélegeztetését. Első lépésként felhívta telefonon a páciens lányát. Nittla elmondta a beteg lányának, hogy mi fog történni, és biztosította róla, hogy az édesanyja nem érez fájdalmat. Megkérdezte tőle, hogy van-e az anyjának valamilyen kívánsága, vagy vallási szükséglete.

Az 50 éves ápolónő nyolcágyas szobában feküdt, hét másik, eszméletlen beteg között.

A főnővér elhúzta a páciens ágya körüli függönyt, és kikapcsolta a gépek riasztóit. A telefont az eszméletlen nő füléhez tette, és megkérte a lányát, hogy beszéljen az anyjához. Elindította zenét, amit a család kért, aztán kikapcsolta a lélegeztetőgépet. Leült az ágyra a beteg mellé, és fogta a kezét, amíg meghalt. Ez alig öt percig tartott.
Juanita Nittla azt mondja, az segít neki megbirkózni a krízissel, hogy van ideje foglalkozni a haldoklókkal. A kórháza intenzív osztályán eredetileg 34 ágy volt, és minden betegre jutott egy nővér. A járvány miatt a kapacitást 60 ágyasra bővítették, és egy nővér már három beteggel foglalkozik. Ha tovább súlyosbodik a helyzet, hat beteg fog jutni minden nővérre.

A londoni Royal Free Hospital intenzív osztályán átlagosan naponta hal meg egy beteg

Ez jóval fölötte van annak, amivel a Nittlának és a kollégáinak a járvány előtt meg kellett birkózniuk. Lelkileg ez nagyon megterhelő, vezetőként pedig, Nittla vállát a többiek iránti felelősség is nyomja.

„Rémálmaim vannak. Nem tudok aludni. Aggódom, hogy elkapom a vírust. Mindenki fél.”

– mesélte a nővér, akit az interjú után arra kért a munkáltatója, hogy maradjon otthon.

A BBC interjúját a 24.hu szemlézte.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük